Tiparirea, detinerea sau punerea in circulatie fara drept a formularelor tipizate se pedepseste cu ani grei de inchisoare

Contrabanda cu tigari si alcool a insumat, in ultimele 10 luni, nu mai putin de cinci milioane de euro, potrivit Imprimeriei Nationale.

"Evaziunea fiscala in domeniul tutunului si al alcoolului va fi mult redusa dupa ce, incepand cu 1 aprilie, fiecare banderola sau timbru are un cod unic de identificare. In acest fel, se vor identifica data si ora livrarii pentru fiecare marcaj", a spus directorul Imprimeriei Nationale, Dan Docan, la seminarul "Masuri concrete de combatere a evaziunii fiscale". El a atras atentia ca si regimul facturilor a devenit mai aspru.

Mai intai, potrivit proiectului noii legi privind evaziunea fiscala, punerea in circulatie sau detinerea, fara drept, a formularelor tipizate cu regim special se pedepseste cu inchisoare de la doi la sapte ani. Tiparirea sau punerea in circulatie a unor facturi false se pedepseste cu inchisoare de la trei la 12 ani. In plus, Imprimeria Nationala a furnizat agentilor fiscali, vamali, Politiei si Garzii Financiare instrumente de detectare a facturilor false si a timbrelor contrafacute. De asemenea, toate tipografiile care fabrica facturi sunt obligate sa trimita Imprimeriei Nationale mostre din hartia si cerneala folosita pentru a fi indosariate in vederea eventualelor verificari.

Comisarii Garzii Financiare vor face cercetare penala

Prezent la acelasi seminar, Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Fiscale (ANAF), a declarat ca exista un mare numar de firme-fantoma care cumpara "saci de tipizate". "Desi n-au nici o activitate si n-au depus nici o declaratie de mai multi ani, sunt firme care cumpara facturi cu sacul. Le pun apoi in circulatie, ele fiind o sursa nesfarsita de evaziune", a spus Bodu.

Presedintele ANAF a promis un ordin ce va fi alaturat legii privind combaterea evaziunii fiscale, in care se va prevede ca o firma ce ridica tipizate si se constata ca e fantoma, sa nu mai beneficieze de deducerea fiscala a facturilor. Acelasi ordin va contine o lista cu firmele inactive la nivel national. Ea va fi data Vamii, Garzii Financiare si altor institutii care pot avea rol in combaterea evaziunii. Bodu a mai anuntat ca se pregateste sporirea atributiilor comisarilor de Garda Financiara. Potrivit presedintelui ANAF, acestia vor putea face inclusiv cercetare penala in materie de evaziune fiscala. Totodata, comisarii vor fi chemati in ajutor in cadrul procedurilor de executare silita.

Exod de firme chinezesti in Romania

In alta ordine de idei, Docan a tinut sa sublinieze ca la o intrunire pe care a avut-o, recent, cu Asociatia pentru protectia Marcilor din China, organizata la Beijing de Grupul de Afaceri Chino - Roman, oamenii de afaceri chinezi si-au afirmat intentia de a deschide cat mai multe companii in Romania. Ei vad in integrarea Romaniei in UE o oportunitate pentru a-si plasa firme aici, care, din 2007, vor fi companii ce apartin spatiului comunitar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.