Analistii financiar-bancari din Romania considera ca scenariile apocaliptice ale unor analisti internationali si agentii de rating care vizeaza un deficit extern de 18%, o dobanda cheie de peste 12% si un curs de 4 lei/euro sunt nerealiste si sperie inutil investitorii, potrivit comunicatului AAFBR.

"In ultima perioada, mass media a reflectat opiniile unor analisti straini care in esenta anticipau o agravare a problemelor cu care se confrunta Romania, situatie sintetizata prin: cresterea deficitului extern la 17-18%, cresterea dobanzii de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei n.r.) la peste 12%, deprecierea cursului EUR-RON la peste 4 si scaderea soliditatii sistemului bancar pana la limita de avarie. Astfel de evaluari pripite sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat vin intr-un moment in care nivelul de sensibilitate al investitorilor straini este destul de ridicat fata de toate tarile emergente", se arata in comunicatul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).

Una din problemele cu care se confrunta Romania si care se regaseste cu predilectie in opiniile exprimate este cea a dezechilibrului extern, care in ultimul an s-a adancit la 13,9% din produsul intern brut (PIB).

"Cu toate acestea, nivelurile de 17-18%, sau chiar mai mult anticipate de agentii de rating sau analisti internationali in unele cazuri, sunt mai degraba reactii exagerate care iau mai putin in considerare realitatile economie romanesti sau exclud anumite elemente particulare cu caracter temporar petrecute in primul an de aderare la UE", sustin analistii AAFBR.

Acestia argumenteaza ca, un exemplu in acest sens a fost accelerarea deficitului balantei comerciale in anul 2007, raspunzator de expansiunea deficitului de cont curent, ce a avut la baza o serie de factori, precum amanari ale importurilor din 2006 in conditiile eliminarii taxelor vamale, modificari ale metodologiei de inregistrare a importurilor din Uniunea Europeana (UE) si o apreciere nesustenabila a monedei nationale in prima parte a anului trecut.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.