Romania este pe locul al patrulea printre statele membre ale UE din punctul de vedere al cresterii lunare a productiei industriale ajustate sezonier, dupa Slovenia (4,5%), Lituania (3,6%) si Polonia (2,2%).

Productia industriala a crescut in februarie, cu 7,2% fata de prima luna a anului, sustinuta de industriile prelucratoare si extractiva, mai putin de energia electrica si termica, gaze si apa, care a a scazut cu 6,9%, transmitea, in 11 aprilie, Institutul National de Statistica (INS).

In Bulgaria, stat ce a aderat la Uniunea Europeana la ceeasi data ca si Romania, productia industriala a crescut lunar cu 1,2% in februarie 2008.

Productia industriala ajustata sezonier din toate cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene a crescut cu 0,5% in februarie 2008 fata de ianuarie 2008, iar in cele 15 tari care fac parte din zona euro, cu 0,3%, mai informeaza Eurostat.

Astfel, in februarie 2008 comparativ cu ianuarie 2008, productia de energie a crescut cu 1% in zona euro si cu 0,6% in intreaga Uniune Europeana, in timp ce productia de bunuri de folosinta indelungata a scazut cu 0,4% in zona euro, dar a stagnat in UE.

In februarie 2008, dintre statele pentru care exista date publicate, productia industriala a crescut in 16 tari, a stagnat in Olnada si a scazut in trei state. Daca majorarea cea mai mare a fost atinsa in Slovenia, cea mai ampla scadere a productiei industriale lunare a fost inregistrata in Grecia (4,7%), potrivit datelor Oficiului European de Statistica.

In Romania, productia industriala a crescut cu 4,4% in februarie 2008 comparativ cu aceeasi luna din 2007, pe locul al saptelea dintre statele membre ale UE pentru care exista date publicate, la fel ca si Finlanda.