Sporurile, primele si tichetele aduc unora dintre functionarii publici venituri de peste cinci ori mai mari decit salariul mediu pe economie.

Parlamentarii beneficiaza de mai multe sporuri pentru acelasi "merit".

Ministerul Finantelor a identificat peste 100 de tipuri de sporuri care, puse in fiecare luna cap la cap de catre conducerile institutiilor, aduc angajatilor statului venituri care depasesc, in multe cazuri, valorile salariilor de baza. Astfel, din datele Finantelor reiese ca politistii au nu mai putin de 26 de tipuri de sporuri, urmati de cadrele medicale, cu 19 tipuri de sporuri, armata cu 16 tipuri si personalul didactic care are 12 tipuri de sporuri.

„Politica salariala trebuie sa se bazeze pe salariu si nu pe alte venituri care completeaza intr-o maniera netransparenta veniturile salariatilor. Exista diverse formule de care s-a facut uz in ultima perioada, dar trebuie sa vedem care sint salariile si nu aceste elemente complementare“, a declarat recent premierul Calin Popescu Tariceanu.
Publicitate

Din 2001 si pina acum s-au votat diverse sporuri si s-a ajuns in situatia in care acestea depasesc salariul.

De exemplu, angajatii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) sau ai CSM au venituri care depasesc 2.000 de euro, in conditiile in care unii sint personal auxiliar, declara saptamina trecuta ministrul Finantelor, Varujan Vosganian. 2.000 de euro este insa doar venitul mediu din institutiile amintite. Iata cum se ajunge la o asemenea cifra.

Peste un salariu de magistrat al ICCJ, de aproximativ 4.000 de lei, se adauga un spor de vechime cuprins intre 10 si 30%. Acesta porneste de la al treilea an de vechime. Exista si un al doilea tip de spor de vechime care este cuprins intre 5 si 25% din salariul de baza. Apoi, magistratii pot beneficia de un spor de doctor de 15%. Pentru magistratii din mediul rural, salariul de incadrare sporeste cu 10%. Peste toate, mai exista un spor pentru conditii deosebite de munca, de 15% din salariu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.