Institutul National de Statistica (INS) a anuntat, astazi, ca valoarea salariului mediu brut, in luna februarie, a fost de 1.543 de lei, cu 5,7% mai mic fata de luna precedenta, iar castigul net a fost cu 5,5% mai mic decat in ianuarie si a ajuns la 1.134 de lei. Potrivit statisticii, salariile din luna ianuarie au fost mai mari decat in februarie, datorita acordarii celui de-al 13-lea salariu sau a primelor de sarbatori.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (2.901 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (660 lei).

Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru luna februarie, fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 93,8%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 111,1% si cu 7,3 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie.

Cele mai importante scaderi ale salariului mediu s-au inregistrat in invatamant (cu 22,6%), in administratia publica (cu 17,9%) si in activitatile anexe si auxiliare de transport (cu 14,2%). Diminuari ale salariilor, cu valori cuprinse intre patru si zece procente, au avut loc in sanatate si asistenta sociala, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, eliminarea deseurilor si a apelor uzate, asanare, salubritate si activitati similare, agricultura, vanatoare si servicii anexe si extractia hidrocarburilor si servicii anexe.

Veniturile lunare au mai scazut, intre un procent si patru procente, in hoteluri si restaurante, industria miniera, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, transporturi aeriene, posta si telecomunicatii si fabricarea celulozei, hartiei si produselor din hartie.

Potrivit INS, in luna februarie, s-au inregistrat si cresteri ale salariului mediu net, ca urmare a acordarii unor prime mai mari si a cresterii productiei, fata de luna ianuarie. Astfel, cele mai mari cresteri ale salariilor au avut loc in fabricarea produselor din tutun (cu 22,8%), in industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou (cu 10,7%) si in captarea, tratarea si distributia apei (cu 7,5%).