Fondul Monetar International (FMI) estimeaza, in raportul asupra perspectivelor economice mondiale publicat miercuri, ca ritmul de crestere al produsului intern brut (PIB) al Romaniei se va tempera la 5,4% in acest an, de la 6% in 2007.

Estimarile FMI privind cresterea economica a Romaniei sunt mai pesimiste decat ale analistilor economici din piata, care anticipeaza ca PIB-ul tarii va creste cu cel putin 5,5% in acest an.

In schimb, Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza, in ultimele proiectii publicate luna trecuta, ca economia romaneasca va avansa cu 6,5% in acest an si ca PIB-ul va ajunge la 475 miliarde lei (133,8 miliarde euro, la un curs mediu estimat la 3,55 lei/euro in 2008).

Pentru 2009, FMI estimeaza chiar ca economia romaneasca isi va incetini ritmul de crestere si mai mult, pana la 4,7%.

Totusi, dezvoltarea economica ar urma sa se accelereze in urmatorii ani, astfel incat PIB-ul Romaniei ar putea sa avanseze cu 6% in termeni reali in 2013.

Proiectiile FMI indica, de altfel, o temperare severa a cresterii economice a tarilor Europei Centrale si de Est, pana la 4,4% in 2008, de la 5,8% anul trecut. In regiune, r itmuri de crestere economica de peste 6% vor fi inregistrate doar in Muntenegru (7,2%), Slovacia (6,6%) si Lituania (6,5%), dar si in aceste tari se va remarca o temperare semnificativa fata de 2007, estimeaza FMI.

"Perspectiva pentru 2008 indica o continuare a incetinirii cresterii PIB in regiune la 4,4%. Cresterea multor economii se va tempera pana in apropierea potentialului lor, reflectand atat incetinirea cererii interne, cat si a avansului exporturilor ca urmare a cererii mai slabe din vestul Europei", se mentioneaza in raport.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.