Tranzactionarea instrumentelor derivate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va atrage investitori noi pe piata de capital, acest lucru facand parte din strategia de dezvoltare a Bursei romanesti. Diversificarea ofertei presupune ca, intr-un viitor nu foarte indepartat, sa se poata tranzactiona la BVB si titlurile de stat sau titlurile ipotecare. Brokerii spun ca elementele financiare derivate prezinta multe avantaje, precum comisioane mici, randament de patru ori mai mare decat la actiunile clasice si protejarea portofoliului de actiuni deja achizitionat.

Diversificarea ofertelor de valori mobiliare face parte din strategia BVB de atragere a unui numar tot mai mare de investitori pe piata de capital. Un pas in acest sens consta in decizia de fuziune cu BMFMS (Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu) pentru ca instrumentele derivate, contractele futures si options, sa se poata tranzactiona si aici, nu doar la Sibiu. Deocamdata insa nu se stie cand va avea loc aceasta fuziune si, prin urmare, cand se va desfasura prima tranzactie cu derivate in Capitala. Este probabil ca acest lucru sa aiba loc anul viitor, perioada in care se va pune la punct sistemul tehnic prin care se vor putea efectua tranzactiile pe derivate. Prezenta acestor elemente financiare si pe platforma BVB va constitui o alternativa profitabila la actiuni, in special pentru jucatorii care nu-si permit sa investeasca sume foarte mari pe piata bursiera.

Randamente mari la contractul futures
Un contract futures reprezinta o obligatie pentru a vinde sau a cumpara la un moment viitor, numit scadenta, o cantitate determinata dintr-o marfa, un activ financiar sau monetar, la un anumit pret si conform unei specificatii standardizate, stabilite in momentul incheierii contractului. Ulterior, are loc o operatiune inversa celei initiale, de cumparare si vanzare, castigandu-se sau pierzandu-se diferenta dintre preturile celor doua operatiuni. Spre deosebire de tranzactiile clasice cu actiuni, de la BVB sau Bursa Electronica Rasdaq (BER), in cazul contractelor futures este posibila initierea unei vanzari urmate de o cumparare, nu doar initierea unei cumparari si vanzarea ulterioara. Consultantii financiari sustin ca avantajele contractelor futures constau in comisioane mici si randament de patru ori mai mare. In prezent, pentru fiecare contract tranzactionat se plateste 10.000 de lei, execeptie facand doar contractele ce au ca suport actiunile BRD, la care comisionul este de 30.000 de lei. Randamentul este mai mare, deoarece cu aceiasi bani cu care se achizitioneaza, de exemplu, 100 de actiuni in sistem clasic, pe piata futures se pot controla 300 pana la 500 astfel de titluri, in functie de valoarea de piata a actiunilor si de comisionul practicat de societatea de brokeraj. Un alt avantaj al tranzactiilor futures (un contract futures este echivalentul a 1.000 de actiuni) este acela ca se pot realiza nu numai in scopuri speculative, ci si pentru protejarea unor portofolii de actiuni deja achizitionate. Un contract futures pe valute reprezinta o obligatie a Bursei de a cumpara sau vinde valuta in viitor, la un pret stabilit in prezent.

Alte variante-alternativa la actiuni

Un contract option reprezinta optiunea, dar nu si obligatia de a cumpara sau vinde un contract futures la un pret predeterminat, in orice moment, in cadrul unei perioade specificate de timp. In cazul in care se vinde o optiune insa, exista obligatia sa se vanda sau sa se cumpere contractul futures suport la pretul predeterminat, daca optiunea este exercitata de cumparator.

Potrivit brokerilor, prin mecanismul denumit hedging, contractele futures au devenit indispensabile companiilor si institutiilor financiare din intreaga lume. Hedging-ul reprezinta cumpararea si vanzarea contractelor futures pentru a compensa riscul aparitiei unor schimbari a preturilor.

Pretul platit pentru o optiune este negociat in piata corespunzatoare.

Deocamdata se pot incheia tranzactii cu contracte futures si optiuni, la BMFMS, pe actiuni Antibiotice SA, Azomures, Banca Romana pentru Dezvoltare, Oltchim, Rulmentul, cele cinci SIF-uri, SNP Petrom si Banca Transilvania.

Alte variante-alternativa, pentru viitor, la tipurile de valori mobiliare tranzactionate, in prezent, la BVB, sunt titlurile de stat si titlurile ipotecare. Titlurile de stat se tranzactioneaza, la acest moment, pe o piata secundara, organizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Acestea fac si acum subiectul unor dezbateri aprinse intre reprezentantii Bursei, ai BNR si ai Ministerului Finantelor Publice, emitentul acestor titluri. In ceea ce priveste titlurile ipotecare, specialistii de pe piata creditelor si a fondurilor mutuale vor inainta la parlament un pachet legislativ pentru a putea intra pe piata.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.