Veniturile raportate de MEF reprezinta circa 7,8% din produsul intern brut (PIB) al acestui an, estimat ultima oara la 475 miliarde lei, la o crestere economica de 6,5%, potrivit ultimelor previziuni ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

Din totalul veniturilor bugetului consolidat, veniturile la bugetul de stat, care includ sumele si cotele defalcate la bugete locale, au sporit cel mai mult de la inceputul anului pana la finalul lunii martie in totalul veniturilor bugetare, respectiv cu 61,2% fata de perioada similara din 2007, de la 13,84 la 22,31 miliarde lei.

Veniturile la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, la bugetul de asigurari sociale de stat si la cel de asigurari pentru somaj - la care au fost luate in considerare doar incasarile efective prin trezorerie - au sporit cu 39,5% pana la 12,37 miliarde lei.

Cea de-a treia componenta a veniturilor bugetului consolidat, veniturile proprii bugetelor locale, au crecut cu 30,69% pana la 2,36 miliarde lei.

Guvernul si-a propus, pentru acest an, un deficit bugetar de 2,8% din produsul intern brut (PIB), fata de cel de 2,4% de anul trecut, insa ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a inaintat un plan de reducere a cheltuielilor publice primului ministru pentru ca dezechilibrul conturilor publice sa fie redus.