Romania a fost retrogradata din clasa de risc "2" in clasa "3" dupa indicatorul macroecomic atribuit de Fitch pentru a masura potentialele riscuri sistemice, care pot aparea din cauza cresterii rapide a creditarii bancare, a inflamarii artificiale a valorii activelor din diverse piete si/sau a cursului de schimb valutar, se arata in raportul bianual remis de Fitch agentiei NewsIn.

Indicatorul folosit de Fitch pentru a masura acest tip de riscuri - MPI (MacroPrudential Indicator) - evalueaza vulnerabilitatea sistemelor bancare din mai multe state, pe o scala de la "1", pentru un nivel scazut de risc, la "3", pentru cele mai ridicate grade de risc.

"Avansul creditarii in Romania a depasit, de ceva timp, limitele de viteza si retrogradarea in categoria a treia dupa indicele MPI a fost grabita de aprecierea leului in prima parte a anului 2007 si, dupa ce aceasta tendinta a fost inversata in a doua jumatate a anului trecut, de accelerarea inflatiei", explica analistii agentiei de rating.

Anul trecut, creditele acordate de banci populatiei si firmelor au crescut cu 60,4%, ritm depasit in primele doua luni ale acestui an, in care avansul anual al creditarii s-a accelerat la peste 65%.
Analistii Fitch mai noteaza ca "volatilitatea cursului de schimb si viteza cu care inflatia s-a accentuat reprezinta riscuri pentru stabilitatea economica a Romaniei si a sistemului financiar romanesc, mai ales ca 55% din imprumuturi sunt in valuta.

Impreuna cu Romania, au mai fost retrogradate de la categoria a doua la a treia inca trei state - Kazahstan, Slovacia si Turcia. In categoria cu cea mai ridicata vulnerabilitate se mai aflau, deja, Azerbaidjian si Rusia.

Retrogradarea Romaniei fusese deja anticipata de Fitch in raportul similar din septembrie 2007, pe baza prognozelor pentru anul trecut.

Indicatorul pentru evaluarea sistemului bancar (BSI) atribuit de Fitch Romaniei este "D", in conditiile in care, in ordine descrescatoare, calitatea si stabilitatea sistemelor bancare din mai multe state sunt notate de Fitch de la "A" la "E".