Directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn a prezentat, sambata, o analiza pesimista a perspectivelor economiei mondiale, avertizand ca previziunile pe care FMI le va da publicitatii in zilele urmatoare nu sunt deloc incurajatoare.

Intr-o prezentare facuta in fata mai multor lideri mondiali, prezenti la un forum organizat la Watford, in Marea Britanie, Strauss-Kahn a afirmat ca riscurile la adresa economiei globale, intuite de FMI cu sase luni in urma, au devenit acum realitate.

Citeste si:

"Previziunile pe care le vom publica in cateva zile nu arata deloc o imbunatatire", a afirmat Strauss-Kahn, citat de Reuters. In opinia sa, ritmul mai redus de crestere a economiei globale este cauzat de "incetinirea care are deja loc in Statele Unite" si, partial, de "transferarea rapida a acestui fenomen in Europa".

O noua evaluare
FMI va lansa in aceasta saptamana o noua evaluare privind economia mondiala, in pregatirea reuniunii de primavara a fondului, care va avea loc la Washington. Recent, Fondul a revizuit in scadere, pentru a doua oara in acest an, previziunea privind cresterea economiei mondiale in 2008, la 3,7% de la 4,1% estimat in luna ianuarie si 4,8% in octombrie anul trecut. Decizia subliniaza impactul exercitat de problemele de creditare din Statele Unite asupra economiei mondiale.