Directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn a prezentat, sambata, o analiza pesimista a perspectivelor economiei mondiale, avertizand ca previziunile pe care FMI le va da publicitatii in zilele urmatoare nu sunt deloc incurajatoare.

Intr-o prezentare facuta in fata mai multor lideri mondiali, prezenti la un forum organizat la Watford, in Marea Britanie, Strauss-Kahn a afirmat ca riscurile la adresa economiei globale, intuite de FMI cu sase luni in urma, au devenit acum realitate.

"Previziunile pe care le vom publica in cateva zile nu arata deloc o imbunatatire", a afirmat Strauss-Kahn, citat de Reuters. In opinia sa, ritmul mai redus de crestere a economiei globale este cauzat de "incetinirea care are deja loc in Statele Unite" si, partial, de "transferarea rapida a acestui fenomen in Europa".

O noua evaluare
FMI va lansa in aceasta saptamana o noua evaluare privind economia mondiala, in pregatirea reuniunii de primavara a fondului, care va avea loc la Washington. Recent, Fondul a revizuit in scadere, pentru a doua oara in acest an, previziunea privind cresterea economiei mondiale in 2008, la 3,7% de la 4,1% estimat in luna ianuarie si 4,8% in octombrie anul trecut. Decizia subliniaza impactul exercitat de problemele de creditare din Statele Unite asupra economiei mondiale.