Proiectia anterioara indica un nivel de 14,8% din PIB pentru deficitul de cont curent in 2008, insa banca si-a imbunatatit prognoza pe baza asteptarilor de crestere a PIB-ului nominal si datorita semnalului pozitiv dat de cresterea exporturilor intr-un ritm mai alert decat importurile la inceputul acestui an, a precizat Rozalia Pal, senior economist al Unicredit Tiriac Bank, citat de NewsIn.

Produsul Intern Brut a ajuns, in 2007, la 404,7 miliarde lei (121,3 miliarde euro), sporind cu aproape 24 miliarde euro fata de anul precedent, ca urmare a cresterii economice asociate aprecierii leului.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza, in raportul preliminar de primavara, un PIB al Romaniei de 475 miliarde lei (133,8 miliarde euro, la un curs mediu estimat la 3,55 lei/euro) in 2008.

Pe de alta parte, Unicredit isi mentine estimarile de crestere economica in acest an la 5,5%, ceea ce ar insemna o temperare a avansului fata de anul trecut, cand economia a crescut cu 6%.

"Estimam o decelerare a consumului in 2008, care, avand o pondere de aproximativ 50% in PIB, se va simti foarte usor in franarea cresterii economice. La un nivel de 5,5%, avem o crestere semnificativa, nu e un scenariu pesimist", a mai spus Pal, explicand ca un avans de peste 7% al economiei nu este sustenabil pe termen lung.