Presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, acuza Guvernul roman ca doreste sa vanda pachetul de actiuni de 36,88% detinut la cea mai mare institutie de credit din Romania, Banca Comerciala Romana (BCR), unei banci dintr-o tara foarte mare din Uniunea Europeana (UE). Aceasta in pofida faptului ca Erste Bank este cea mai mare banca central-europeana. Din aceasta afirmatie a presedintelui bancii austriece se poate intelege ca unele institutii bancare straine, interesate de privatizarea BCR, ar fi de la inceput excluse de pe lista. "Avem impresia ca Guvernului roman i-ar placea ca BCR sa fie cumparata de o banca din una dintre tarile foarte mari ale UE", a declarat Andreas Treichl, in cadrul unui interviu amplu acordat publicatiei financiare on-line Portfolio, din Ungaria.

Erste Bank asteapta invitatie la licitatie

Mai mult, Andreas Treichl anunta ca Erste Bank nu va participa la privatizarea BCR decat daca primeste o invitatie din partea Executivului de la Bucuresti. "Daca guvernul nu ne da un semnal puternic pozitiv, spunand, de exemplu, 'Erste Bank, va rog, luati in consideratie cumpararea BCR>>, nu vom participa la privatizarea bancii", a spus Treichl. Totodata, acesta si-a explicat pozitia lansand acuzatii deloc voalate la adresa autoritatilor de la Bucuresti: "Nu vrem sa incepem o procedura in care ni s-a indicat clar ca nu suntem bine veniti".

Erste Bank este interesata sa intre pe doua piete din aceasta regiune, Romania si Serbia. Banca Austriaca si-a anuntat deja participarea la privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC). De altfel, reprezentantii Erste Bank au declarat ca principala lor tinta in Romania este preluarea CEC, dar ca doresc sa participe si la procesul de privatizare a BCR. In cazul in care atitudinea Guvernului va fi similara si in ceea ce priveste privatizarea CEC, Romania ar putea pierde un investitor important.

AVAS promite transparenta

"BCR va fi, in mod cert, o privatizare transparenta. Nu se pune problema vreunei preselectii neoficiale. La acest proces va putea participa orice banca, din orice tara a lumii, care va face fata criteriilor de precalificare stabilite prin anuntul de vanzare. Va castiga, fara indoiala, investitorul care depune cea mai avantajoasa oferta", ne-au comunicat oficialii AVAS. Acestia ne-au transmis ca actuala conducere a institutiei nu a avut nici o intalnire cu reprezentanti ai Erste Bank. Totodata, acestia au precizat ca nu se va face o "preselectie" de genul celei indicate de reprezentantul Erste Bank.

Austriecii, cu un ochi pe bancile noastre

Bancile austriece prezente in Romania, respectiv filiala Bank Austria Creditanstalt a grupului HVB si Raiffeisen Bank, la care se adauga Erste Bank, sunt interesate sa participe la privatizarea celor doua institutii de credit la care statul mai are inca actiuni - BCR si CEC. Aceste intentii au fost confirmate si de consilierul comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti, Walter Friedl.

BCR, 'perla coroanei>>

BCR este cea mai mare institutie bancara de pe piata autohtona si printre primele din regiune. Rezultate financiare inregistrate in 2004 vor fi anuntate in aceasta luna. Conducerea BCR si-a propus ca in 2004 profitul net sa fie de 150 milioane de euro, iar bilantul sa inregistreze o crestere de 8,6% in termeni reali. Alte tinte erau imbunatatirea principalilor indicatori financiari, dintre care mentionam raportul cost/ venituri de 57%.

Totodata, conducerea BCR isi propunea ca imprumuturile brute acordate de banca celor peste patru milioane de clienti sa ajunga pana la finele anului 2004 la 54,2% din bilantul bancii, iar creditul destinat persoanelor fizice sa reprezinte 29% din totalul portofoliului de credite. Reamintim ca statul roman mai detine 36,88% din actiunile BCR, dupa ce anul trecut au fost vandute cate 25% plus doua actiuni catre institutiile financiare internationale BERD si IFC.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.