Fuziunile, achizitiile, investitiile greenfield si doua IPO-uri au tinut luna trecuta capul de afis in materie de evenimente economice. De la A la Z, stirile de business ne-au tinut in priza si in luna martie.

A este pentru Asesoft Distribution, companie de distributie IT, a fost in luna martie una din cele mai active companii romanesti, anuntand doua tranzactii in doar o saptamana: preluarea unui pachet de 25% din actiunile companiei de posta si curierat Curiero si a 50% din Combox Delivery, un distribuitor IT de talie mica.

B este pentru Banca Transilvania, care a propus luna trecuta actionarilor o majorare record a capitalului social cu 121 mil. euro. Scopul bancii: acela de a mentine in cadrul institutiei banii necesari dezvoltarii.

C este pentru Contor Araf. Oferta publica intiala a firmei aradene s-a incheiat cu succes la finele lui martie, dupa ce investitorii au subscris peste 100% din titluri. Oferta este a treia din acest an la BVB, dupa casa de Bucovina Club de Munte si STK Emergent.

D este pentru Delphi. Compania Delphi a decis sa deschida o noua unitate de productie a componentelor cu sisteme de injectie pentru motoare diesel la Iasi.

E este pentru Economia Romaniei, care a crescut cu 6% in 2007. Anuntul Institutului National de Statistica din luna martie, conform caruia economia romaneasca a accelerat puternic in T4 din 2007, cu un ritm de 6,6%, a reprezentat singurul catalizator pentru cresterea bursei si a leului in luna martie.

F este pentru Ford. Producatorul american de autovehicule a devenit luna trecuta, oficial, proprietarul Automobile Craiova.

G este pentru Glenmark, un greenfield din piata pharma, care vizeaza dezvoltarea afacerilor prin crestere organica pana la atingerea pragului rentabilitatii in urmatorii trei ani

H este pentru HAT Group. Chiar daca nu este nimic concret, faptul ca firma israeliana Milomor ia in calcul posibilitatea de a lista la BVB divizia Hat Group Romania, distribuitorul telefoanelor Samsung pe piata romaneasca, a reprezentat o stire de interes pentru piata IT, foarte slab reprezentata pe piata de capital din Romania.

I este pentru ING Bank. Profitul brut al bancii a crescut anul trecut cu 148%, pana la 72,9 milioane lei, in conditiile in care activele bancii au avansat cu 13%, pana la 8,1 miliarde lei.

J este pentru JP Morgan. Banca americana de investitii a cumparat falimentara societate de brokeraj Bear Stearns, pentru 240 de milioane de dolari.

K este pentru KBC Securities. Compania a ramas si in luna martie cel mai activ broker, ocupand prima pozitie in topul firmelor de intermediere la BVB si Rasdaq.

L este pentru La Fourmi, obiectul celei mai recente tranzactii din retailul romanesc, prin care Mega Image devine cel mai extins lant de supermarketuri la nivel national.

M este pentru Metro. Cel mai mare jucator din comertul romanesc, a avut vanzari de 1,95 mld. euro anul trecut pe piata locala, un avans de 30% fata de anul anterior.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.