Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a cerut ieri o reactie internationala concertata la scumpirea accentuata a alimentelor, ce sporeste penuriile, foametea si malnutritia din lume, informeaza NewsIn.

In cadrul unui discurs sustinut inainte de reuniunile Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale (BM) de saptamana viitoare de la Washington, Zoellick a spus ca actuala criza alimentara de pe pietele internationale cere atentia liderilor politici din fiecare tara, din moment ce scumpirile si volatilitatea preturilor se vor mentine in continuare.

Criza subliniaza si nevoia de a se ajunge la un acord in cadrul negocierilor pentru liberalizarea comertului de la Doha, care ar reduce subventiile agricole - ce au ca efect distorsionarea pietelor - si ar deschide pietele pentru importurile de alimente.

"Avem nevoie de un acord nou cu privire la politica alimentara internationala", a spus seful BM. "Noul acord ar trebui sa se axeze nu numai asupra foametei si malnutritiei, accesului la alimente si ofertei de alimente, ci si asupra legaturilor cu energia, randamentele, schimbarea climatica, investitiile, marginalizarea femeilor si a altor categorii ale populatiei, ca si asupra rezistentei si cresterii economice", a precizat Robert Zoellick.

Zoellick, fost negociator pentru comert al Statelor Unite, a spus ca barierele comerciale impuse la produsele alimentare dauneaza saracilor si reduc productia fermelor.

Un sistem de tranzactionare international mai corect si mai deschis pentru agricultura ar crea mai multe oportunitati pentru fermierii din tarile in dezvoltare si le-ar da incredere sa-si sporeasca productia de alimente, a adaugat presedintele Bancii Mondiale.

"Solutia ar fi sa depasim in 2008 impasul in care au intrat negocierile de la Doha", a afirmat Zoellick. "Avem o afacere buna la indemana si este acum sau niciodata", a precizat seful Bancii Mondiale.
Stabilirea unui acord cu privire la principalele probleme legate de agricultura este elementul cheie in semnarea unui acord in cadrul negocierilor ce au fost lansate in 2001.

Conditiile meteorologice nefavorabile din tarile producatoare si o crestere a cererii din partea tarilor in dezvoltare rapida au marit preturile alimentelor de baza cu 80% din 2005 pana in prezent. Luna trecuta, pretul orezului a atins un maxim al ultimilor 19 ani, iar cel al graului un record al ultimilor 28 de ani, ajungand de doua ori mai mare decat pretul mediu al ultimilor 25 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.