Preturile locuintelor, in mare parte, au stagnat in primul trimestru din 2008, dar au existat si proiecte la care s-au inregistrat cresteri cuprinse intre 5 si 40%, spun specialistii consultati de Wall-Street.

In luna ianuarie, un raport al Erste Bank arata ca, in 2008, preturile locuintelor din segmentul inferior si mediu se vor linisti sau chiar se vor reduce usor. Dupa primele trei luni caracterizate prin stagnare, specialistii din domeniul imobiliar nu intrevad pentru urmatorul trimestru scaderi considerabile de preturi.

„Preturile locuintelor, in mare parte, au stagnat, dar au existat si proiecte la care am inregistrat cresteri intre 5 si 40%. Pentru cele care au stagnat motivele au fost zvonurile cu privire la o eventuala cadere a pietii, zvonuri nefondate, date ori de persoane neavizate, ori de cei care nu cunosc nimic din sistemul financiar imobiliar,lucru care ne arata inca o data ca romanii pot fi dusi de nas foarte usor. Pentru cele care au crescut si care au contrazis toate aceste zvonuri, cauza a fost, pe de o parte, cererea mare si cresterea costurilor de realizare a proiectului, pe de alta parte”, a declarat, pentru Wall-Street, Ionut Bordei, Head of Residential Department CBRE|Eurisko.

Primele trei luni ale lui 2008 au fost usor diferite fata de anul anterior, in opinia specialistilor. “Ianuarie a fost, ca in fiecare an, o luna amortita, insa previziunile de crestere accentuata a preturilor in lunile februarie, respectiv martie, nu s-au adeverit intru totul, dimpotriva, s-a inregistrat un numar scazut de tranzactii, la un nivel mai mic fata de aceeasi perioada din anul 2007, piata manifestand o oarecare confuzie in ceea ce priveste evolutia preturilor in viitor”, a explicat Anda Marian, Manager Rezidential Coldwell Banker Afilliates of Romania.

Venirea unor companii ca Microsoft, Nokia si BMW vor creste preturile pe piata imobiliara in 2008

In ceea ce priveste factorii care au influentat evolutia preturilor, Anda Marin crede ca balanta a fost inclinata de noile politici bancare cu privire la creditele ipotecare, puterea de achizitie reala foarte scazuta in randul romanilor, crizele din alte tari, in special din SUA, numarul mare de proiecte lansate sau in curs de dezvoltare, precum si de conditiile macroeconomice.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.