Consumatorii casnici ar putea cumpara curent electric direct de la centralele deschise de Coca-Cola sau European Drinks.

Tot mai multe companii private au demarat proiecte de constructie a unor centrale electrice proprii, care vor asigura consumul intern. Probabilitatea ca aceste companii sa devina furnizori si pentru alti consumatori este mare, deoarece capacitatea unora dintre centralele proiectate este mai mare chiar decat cea a unui reactor nuclear. In plus, nevoile companiilor care au demarat aceste proiecte nu sunt atat de ridicate.

De exemplu, combinatul de aluminiu Alro, cel mai mare consumator de energie din Romania, utilizeaza anual 7% din totalul energiei produse in tara noastra. Compania construieste o centrala electrica proprie cu o capacitate de 1.000 MW, ceea ce inseamna ca va produce peste 10% din necesarul de energie al tarii. Restul de energie va ajunge la consumatorii casnici sau va fi tranzactionata la Bursa de energie.

De ce isi fac centrale companiile
Pretul utilitatilor creste constant. Din cauza majorarii pretului la gaze naturale, de pilda, Ioan Niculae, proprietarul Interagro, a amenintat recent guvernul ca va concedia 6.000 de salariati din industria chimica de ingrasaminte. Pana la urma, combinatele grupului Interagro (Amurco Bacau, Azochim Piatra- Neamt, Donawchem Turnu-Magurele, Amonil Slobozia si Viromet Victoria) nu si-au suspendat productia, pentru ca guvernul a majorat subventia de la 17 dolari/1.000 de metri cubi de gaze la 40 dolari/1.000 de metri cubi.

Pentru a se pune la adapost de cresterile de pret ulterioare, Interagro va construi, in colaborare cu Alro, o centrala de 1.000 MW, mai mare decat un reactor nuclear (700 MW). Aceeasi decizie au luat-o si companiile petroliere sau producatorii de alimente. Petrom a anuntat saptamana aceasta ca va ridica la rafinaria Petrobrazi o centrala de 860 MW, impreuna cu General Electric si Metka. Ulterior, si Petrom va vinde energie pe piata.

Pe de alta parte, compania de imbuteliere Coca-Cola HBC a decis sa construiasca 15 centrale electrice pana in 2010, iar pentru cele doua din Romania (Ploiesti si Timisoara) va aloca 30 de milioane de euro. „Vom furniza energie electrica si in sistem, in masura in care nu vom consuma la noi in fabrica toata energia produsa“, ne-a spus Mugurel Radulescu, directorul de comunicare al Coca-Cola Romania.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.