Printre masurile pe care CE le-ar putea lua in curind se numara si uniformizarea modului de calcul al DAE si extinderea gamei de produse oferite de banci.

In urmatorii ani, contractarea unui credit de la o banca din afara tarii ar putea deveni mult mai facila. Aceasta pentru ca, printre preocuparile recente ale Comisiei Europene (CE), se numara si incurajarea creditului imobiliar/ipotecar transfrontalier. Comisia Europeana si-a propus sa faciliteze accesul la creditele ipotecare, dorind sa incurajeze bancile sa acorde imprumuturi clientilor din alte state membre. Pentru aceasta trebuie mai intii ca informatiile precontractuale si modul de calcul al DAE (Dobinda Anuala Efectiva) sa fie unitare in toata UE, noteaza portalul financiar www.conso.ro.

Comisia Europeana si-a propus 4 obiective majore: facilitarea acordarii de credite ipotecare transfrontaliere, extinderea gamei de produse, cresterea increderii consumatorilor si facilitarea mobilitatii consumatorilor in contractarea unui imprumut peste granitele nationale.
Publicitate

Unificarea pietelor poate fi atinsa numai in cazul in care, indiferent de piata nationala, consumatorul se confrunta cu acelasi tip de informatii.

Cele mai importante aspecte tin de informarea precontractuala si de Dobinda Anuala Efectiva, urmate de atitudinea responsabila la acordarea de credite si rambursarea anticipata, arata o Directiva a Comisiei Europene. Cu toate ca nu exista o directiva care sa impuna calculul Dobinzii Anuale Efective (DAE) pentru creditele garantate cu ipoteca, Comisia Europeana recunoaste ca, in majoritatea tarilor membre, clientului ii este prezentat un cost efectiv indiferent de tipul imprumutului solicitat. Ceea ce difera este insa modul de calcul al DAE. Daca formula este „imprumutata“ de la creditele de consum, existenta ipotecii aduce in discutie diverse costuri suplimentare, cum sint cele cu asigurarea locuintei sau cu taxele notariale.

Acest Cod a fost negociat de asociatiile europene ale consumatorilor si reprezentanti ai industriei de credit ipotecar si a fost adoptat in 2001 de toate statele membre. Principalul scop al Codului este sa uniformizeze informatiile oferite solicitantilor astfel incit acestia sa poata compara in mod corect ofertele de credite ipotecare, indiferent de tara de origine.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.