Prinzator ciini, manager de inovare sau analist pret de revenire sint citeva dintre noile ocupatii cu acte in regula la Ministerul Muncii.

Peste 200 de ocupatii noi au fost introduse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) si alte aproape zece au fost excluse, printr-un ordin care a intrat in vigoare la sfirsitul lui martie. Printre noile meserii care au primit acordul Ministerului Muncii si al Institutului de Statistica pentru a fi uzitate si in actele oficiale se numara stilist protezist de unghii, analist pret de revenire/costuri, tehnician pret de revenire/costuri, prinzator ciini, manager de inovare sau alte tipuri de manageri pina la manager general.

O parte dintre ocupatiile care apar in lista celor proaspat introduse sint deja folosite pe piata muncii de citiva ani, cum sint cele de manager general, manager de produs, administrator societate comerciala, broker in asigurari sau analist financiar.
Publicitate

Insa specialistii din Ministerul Muncii spun ca ele au primit abia acum numar de inregistrare in COR pentru ca inscrierea lor nu se face decit la cererea utilizatorilor.

Stela Mirea, specialista pe COR din Ministerul Muncii, a explicat ca „modificarile aduse COR-ului sint determinate de schimbarile permanente care au loc in structura economiei nationale, legislatia specifica in vigoare privind introducerea si/sau reglementarea de noi functii, meserii si ocupatii“, dar si de corelarea cu nomenclatoarele internationale si ale Uniunii Europene.

Mirea a mai spus ca „propunerile de modificare vin din partea utilizatorilor codurilor COR“, adica „toate organele administratiei publice centrale si locale, unitatile bugetare, agentii economici, indiferent de forma de proprietate, organizatiile patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatiile, asociatiile, persoanele fizice si juridice“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.