Comisia Nationala de Prognoza (CNP) vede in urmatorii ani un curs de schimb mai depreciat decat cel pe care il anticipa in noiembrie 2007. Pentru finele acestui an prognoza indica un curs mediu de 3,45 lei pentru un euro, cu 0,2 bani mai sus decat cifra avansata in urma cu patru luni.

De ce a fost modificata prognoza? In primul rand, pentru a reflecta deprecierea suferita de leu in ultimul trimestru in 2007, evolutie negativa care era greu de anticipat, explica presedintele CNP, Ion Ghizdeanu. Prognoza include insa „increderea ca inflatia, si deci si cursul, vor urma o evolutie pozitiva in a doua parte a anului“, adauga Ghizdeanu.

Asteptarile referitoare la aprecierea leului in anii urmatori sunt mai pesimiste decat cele avansate de CNP in toamna anului trecut.

Pentru urmatorii cinci ani, Comisia avanseaza in ultima prognoza publicata un curs mediu cu 0,15-0,2 bani peste nivelurile prognozate in toamna anului 2007. „In anii urmatori speram sa se revina la o apreciere monedata (n.r. - a monedei nationale)“, explica presedintele CNP. In plus, Comisia vede in prezent o intarire mai lenta a leului fata de moneda europeana decat in urma cu patru luni.