Costurile imprumuturilor cresc cel mai mult daca beneficiarul este cotat la categoria „pierdere" in evaluarile creditorului.

Creditele in valuta acordate romanilor care obtin venituri in moneda nationala s-ar putea scumpi din nou. Institutiile financiare nebancare (IFN) si bancile comerciale mai au doar doua zile la dispozitie pentru a se conforma reglementarilor Bancii Nationale privind nivelul de constituire a provizioanelor pentru imprumuturile in valuta.

Analistii spun ca doar o parte a actorilor de pe piata vor fi afectati, in cazul in care costul creditarii ar putea creste, inclusiv la nivelul clientilor. Si, in timp ce o serie de banci au sustinut inca de la inceput ca nu vor fi afectate, nici reprezentantii IFN-urilor nu se arata prea ingrijorati. In plus, acestia ne-au asigurat ca nu vor cere niciun document suplimentar clientilor. Dupa data de 30 martie, institutiile de credit, fie ele IFN-uri sau banci, vor fi obligate sa constituie provizioane mai mari pentru creditele in valuta acordate romanilor care isi incaseaza veniturile in lei.

Veniturile in lei nu fac casa buna cu ratele in valuta
Practic, norma impune ca bancile si IFN-urile sa puna deoparte mai multi bani pentru fiecare credit acordat in valuta. Astfel, cu cat imprumutul este mai riscant, adica prezinta un grad de risc mai ridicat, cu atat va creste si nivelul provizioanelor constituite.

Iar in cazul in care clientul intra in incapacitate de plata, nemaiputandu-si plati ratele, institutia va folosi provizionul pentru acoperirea pierderilor. Analistii spun ca reglementarea are la baza considerente de prudentialitate si ca vizeaza, indirect, temperarea creditarii in valuta. "Ramane de vazut in ce masura efectele scontate vor fi si atinse", spune Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analysts.
Probleme vor avea doar creditorii de talie mica

Explicatia este destul de simpla: cat timp romanii castiga in lei si platesc rate in euro sau franci elvetieni, sunt vulnerabili evolutiei cursului de schimb. Numai de la inceputul anului, prin deprecierea leului, ratele la creditele in euro s-au scumpit cu peste 3%, iar la cele in franci elvetieni - cu 8%.

Modul in care institutiile de credit vor fi afectate de decizia BNR difera de la caz la caz. Bancile si IFN-urile care fac parte din grupuri financiare importante, sustin ca nu vor fi in niciun fel afectate de noua reglementare. "La fel ca si alti jucatori puternici de pe piata, in calitate de IFN nu vom fi direct afectati, intrucat apartenenta la grupul Volksbank presupune din start constituirea unor provizioane ridicate", spune Peter Demmer, presedintele Volksbank Leasing. Acesta este de parere ca norma este un pas inainte in ceea ce priveste sectorul IFN.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.