Romanii care vor dori sa-si schimbe aparatele casnice cu un consum ridicat de electricitate cu unele mai eficiente energetic vor primi de la stat 50 de euro pentru fiecare aparat nou achizitionat.

Statul va plati un bonus de 50 de euro fiecarei persoane care va decide sa-si schimbe vechile frigidere, masini de spalat ori aeroterme cu unele noi cu un consum mai mic de electricitate, a spus ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Masura, care se va aplica de la sfirsitul acestui an ori de la inceputul anului viitor, vizeaza „citeva zeci de mii de persoane“.

Initiativa Guvernului este parte a unui proiect mai larg, realizat impreuna cu Autoritatea Romana de Conservare a Energiei, care vizeaza cresterea eficientei energetice in sectorul public si care mai include programe de reabilitare termica a caselor, iluminare eficienta si management eficient al cladirilor.
Publicitate

„Programul este menit sa creasca competitivitatea de ansamblu a economiei, care ar permite relocarea unor resurse importante pentru alte investitii“, a declarat Vosganian. Acesta nu a explicat insa cum se va face propriu-zis alocarea celor 50 de euro, daca se vor da banii in mina sau magazinele vor vinde produsul cu discount, urmind sa-si recupereze respectiva suma de la stat. Ministrul nu a precizat nici care ar fi plafonul maxim de suportabilitate de la buget.

Vosganian a aratat insa ca toate aceste aspecte se studiaza si se va lua o deci-zie, in consecinta, dupa o perioada minima de trei luni de analiza a pietei.

Anuntul ministrului Vosganian a fost foarte bine primit de marile lanturi comerciale, avind in vedere ca sustinerea baneasca a populatiei de catre stat va impulsiona vinzarile.

„Mi se pare o idee buna. Noi sintem in general interesati de aspecte legate de laturile conexe ale activitatii de retail, cum ar fi, de exemplu, protectia mediului sau reducerea consumului de energie“, ne-a declarat Dan Ostahie, presedintele CA al grupului Altex. Potrivit acestuia, compania sa este interesata sa participe la un program de acest tip. Cit despre cuantumul subventiei, Ostahie apreciaza ca „este un prim pas foarte sanatos“. „Cred ca, in acest mod, anumite categorii vor fi impulsionate, dar este greu de estimat cu cit vor creste vinzarile“, a mai declarat Ostahie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.