Marcile de lux Jaguar si Land Rover au intrat de astazi, sub tutela Tata Motors, pentru 2,3 miliarde de dolari. Ford si constructorul indian au inceput negocierile inca de la inceputul anului, detaliile cele mai importante ale contractului de preluare fiind discutate abia saptamana trecuta.

Conform contractului, compania indiana va continua sa cumpere motoare de la constructorul American iar Ford va contribui cu pana la 600 milioane de dolari la fondurile de pensii pentru angajatii celor doua marci, anunta Gandul.

Producatorul indian de automobile a anuntat oficial ca a semnat contractul pentru preluarea marcilor de lux Jaguar si Land Rover de la fima americana Ford, scrie Evenimentul Zilei.

Valoarea tranzactiei parafata ieri, 2,3 miliarde de dolari, este mult sub cea incheiata de Ford pentru achizitionarea celor doua marci. Jaguar i-a costat pe americani, in 1989, 2,5 miliarde de dolari, iar Land Rover - 2,75 miliarde de dolari, in 2000. Decizia de a le vinde atat de ieftin este determinata de vanzarile proaste ale celor doua marci. Vanzarile de masini Jaguar au scazut cu 33% in SUA si in Europa, in primele doua luni ale anului. In acelasi timp, Land Rover a vandut cu 13% mai putine unitati in SUA si cu 7,7% mai putine in tarile din Europa.

“Avem un respect imens pentru cele doua marci si ne vom stradui sa pastram mostenirea si sa mentinem intacta identitatea lor'', a declarat presedintele conglomeratului Tata, Ratan Tata. ''A venit timpul ca Ford sa se concentreze pe integrarea mondiala a marcii Ford, pe masura ce implementam planul pentru crearea unei companii Ford Motor mai puternice'', a declarat, la randul sau, directorul general de la Ford, Alan Mulally, citat de Ziua.

In Romania, Premium Auto, importatorul marcii Jaguar in Romania, estimeaza vanzari de 150 de unitati pentru modelul XF, lansat ieri pe piata locala, inregistrand deja 50 de comenzi. Potrivit reprezentantilor importatorului, tinta de vanzari pentru intreaga gama Jaguar este de 250 de unitati. Limuzina Jaguar XF este disponibila incepand de ieri si in Romania, de la preturi ce incep, potrivit importatorului Premium Auto, cu 48.195 de euro, cu TVA inclus. In functie de echipare si de motorizarea limuzinei, pretul poate urca pana la mai mult de 80.000 de euro, cu tot cu taxe, relateaza Ziarul Financiar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.