Bucurestiul inregistreaza in anumite zone, cresteri ale consumului de electricitate cu peste 100%. Electrica are nevoie de investitii de un miliard de euro pentru dezvoltarea retelelor electrice, in urmatorii 4-5 ani, din cauza consumului in crestere, generat de expansiunea sectorului imobiliar.

In unele zone ale Capitalei, consumul de energie creste anual cu pana la 100%, spre deosebire de un avans de 3-4% la nivel national. In 2007, consumul national de energie a crescut cu 2% fata de anul precedent.a declarat, miercuri, directorul tehnic al Electrica, Tudor Serban, la un seminar pe teme energetice.

"In Bucuresti trebuie tras un semnal de alarma, pentru ca nu suntem departe de un punct critic, pe care daca nu il vom depasi, vom avea multe intreruperi ale alimentarii cu energie", a adaugat Tudor, citat de Ziua.

Nici la vara nu vom scapa de penele de curent

La vara sunt asteptate probleme privind alimentarea cu energie, la fel ca anul trecut, in special in centrul Bucurestiului, dar si in zone precum Ghencea, Ilfov, Militari, Pantelimon, Voluntari sau Colentina.

Cu toate acestea, Electrica nu gaseste banii necesari pentru a investi in statiile si retelele electrice. „Ne apropiem de un punct critic, iar daca nu il depasim, vom avea intreruperi ale alimentarii cu energie foarte dese“, a declarat directorul tehnic al Electrica, pentru Evenimentul Zilei.

Potrivit acestuia, Bucurestiul are nevoie de investitii de 1 miliard de euro pentru dezvoltarea retelelor electrice, iar pentru restul tarii de 4 miliarde de euro, inclusiv pentru modernizarea celor 850 de statii electrice din toate judetele.

Din cele 850 de statii existente la nivel national, au fost modernizate pana acum doar 50-60 de unitati. Cele vechi sunt realizate cu tehnologia anilor ’60.

O parte din privatizarea filialei Electrica Muntenia Sud, pentru care Electrica va incasa circa 400 milioane de euro, pana la finele lunii aprilie.

Pe de alta parte, nici distribuitorii privati nu au realizat investitii la nivelul cerut, a afirmat presedintele IRE, Jean Constantinescu. "Exista o anumita tendinta ca intai sa se ocupe de dotarea casieriilor, a centrelor de primire clienti, a contoarelor, apoi de starea retelelor. Eu am incredere totusi in acesti investitori privati", a spus oficialul IRE, citeaza Adevarul.

De ce cade curentul

Aparitia fenomenului de supraincarcare a retelei are loc atunci cand proprietarii noilor imobile solicita Electrica mai putina putere in momentul racordului la reteaua electrica, iar consumul este de fapt mult mai mare. Aceasta diferenta se explica prin faptul ca proprietarii nu declara toti consumatorii casnici pentru a scoate mai ieftin costurile cu racordarea, informeaza Gandul.

Furturile de curent din Capitala se ridica la multe milioane de lei

O alta cauza a caderilor frecvente de curent sunt pierderile cauzate de furturile de electricitate. Potrivit Gardianul, in Capitala se inregistreaza furturi de cateva milioane de lei.

“Campioane” la furt sunt localitatile Voluntari si Pantelimon, de langa Bucuresti, din cauza racordarilor ilegale.

„Multi primari au devenit edili energetici, si-au facut cabinete si au trecut la racordari, ca in Voluntari si Pantelimon. Fara studii si consultanta vom avea in continuare pene de curent. In Voluntari am deconectat intr-o zi 80 de case care nu erau in evidenta. A doua zi erau conectate la loc. Chiar ne-au sechestrat oamenii. (...) Pe Pandele (Florentin Pandele, primarul comunei Voluntari - n.r.) am vrut sa-l dam in judecata, dar a venit la discutii, decizia nu a fost a mea. Prefectul a spus ca si asa Pandele are foarte multe procese“, a spus Tudor Serban.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.