In ultimii sapte ani, subventiile anuale acordate de stat agricultorilor au crescut de patru ori. Productia de cereale a scazut insa de trei ori.

Agricultura a inghitit in ultimii sapte ani peste 21 de miliarde de lei (5,8 miliarde de euro, la un curs de 3,7 lei/euro) de la bugetul de stat si din fonduri europene. De la buget 11 miliarde, iar de la Uniunea Europeana, 10 miliarde, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Subventiile anuale date de stat agricultorilor au crescut de patru ori in sapte ani. Cu fiecare an, incepind cu 2001, fondurile alocate agriculturii de la bugetul national au crescut in mod constant. S-a plecat de la subventii de 735 de milioane de lei in 2001 si s-a ajuns la 2,7 miliarde de lei in 2007.

Aceasta crestere spectaculoasa a sumelor alocate agriculturii nu este insa justificata de productia obtinuta de-a lungul anilor. In ciuda sprijinului acordat de stat si a banilor veniti incepind cu 2002 si de la Uniunea Europeana, in multe cazuri productia a scazut dramatic. Astfel, s-a dovedit ca subventiile nu au fost destinate cresterii productivitatii agriculturii, rezumindu-se a fi doar ajutoare sociale acordate agricultorilor.

„Subventiile nu vin neaparat sa stimuleze productia, ci sa compenseze competitivitatea si sa mentina veniturile agricultorilor ca sa poata continua sa produca. Daca nu ar fi fost ajutati, nu ar fi rezistat pe piata. Subventiile i-au mentinut pe linia de plutire. Ce s-ar fi intimplat daca nu se dadeau bani agricultorilor? Costul productiei ar fi crescut, la fel si preturile, agricultorul ar fi avut de pierdut. Este vorba si de siguranta nationala pentru ca este bine ca o parte din produsele de pe piata sa fie din productie nationala“, explica situatia Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.