Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) care a fost lansata oficial ieri va elimina mafia din domeniul tranzactiilor imobiliare.
ANCPI reuneste sistemul de cadastru si cel de carte funciara. Prin cuprinderea acestora sub o singura umbrela se urmareste eliminarea coruptiei si a birocratiei. "Activitatea de cadastru si carte funciara a fost, ani de zile, un mediu ideal pentru inflorirea birocratiei si a coruptiei", a spus consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, prezent la lansare. El a precizat ca angajatii firmelor de carte funciara castigau zilnic aproximativ 1.000 de dolari, veniturile neimpozabile si incontrolabile creand "retele de influenta la toate nivelurile sistemului politic" si constituind o "sursa continua de coruptie".

AVANTAJELE NOULUI SISTEM

Un sistem unificat are si alte avantaje - se elimina cozile de la birourile de carte funciara, escrocheriile carora le puteau cadea prada vanzatorii sau cumparatorii de imobile, se scurteaza timpul necesar inregistrarii unei proprietati. In plus, acesta va contribui la dezvoltarea pietei imobiliare, la folosirea masiva a creditului ipotecar ca instrument de sustinere financiara, la dezvoltarea unui sistem real de taxe si impozite. Una dintre prioritatile ANCPI este realizarea unui sistem informatic centralizat si unic de cadastru si publicitate imobiliara, care va putea fi consultat prin internet. In acest scop se va realiza conversia in format electronic a intregii arhive a titlurilor de proprietate (5 milioane), a arhivei de documentatii cadastrale (circa 1,5 milioane) si a arhivei de carti funciare (circa 9 milioane), care se va realiza pana in anul 2007.

CUM FUNCTIONEAZA

ANCPI a semnat un protocol cu Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, simplificand astfel procesul de derulare a tranzactiilor imobiliare. Vanzatorii si cumparatorii nu mai intra in contact direct decat cu notarul, care autentifica actul tranzactiei. Notarul are obligatia de a solicita efectuarea operatiunilor de publicitate imobiliara, degrevand cetateanul de o noua serie de formalitati.

Costurile pentru intabulare in urma tranzactiilor imobiliare, suportate pana acum de cetatean, sunt preluate de taxa notariala de timbru. In plus, prin realizarea unui circuit sigur al documentelor intre birourile de carte funciara si cele ale notarilor publici se elimina posibilitatea vanzarilor multiple. Datorita colaborarilor initiate de ANCPI, o mare parte din populatie va fi scutita de deplasarea pana la sediile birourilor de carte funciara, iar, in scurt timp, informatiile solicitate vor putea fi primite direct la domiciliul sau sediul solicitantului. Relatia cu publicul asigurata in trecut doar prin cele 177 de birouri de carte funciara va fi extinsa prin intermediul serviciilor oferite de cele aproximativ 7.000 de oficii postale, 1.200 de birouri notariale si de cele 42 de oficii de cadastru si publicitate imobiliara din fiecare judet.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.