Tara noastra va beneficia de un registru fiscal care sa contina toate taxele si impozitele, fiscale sau nefiscale, si cuantumurile acestora, a declarat ministrul economiei, Varujan Vosganian.

Registrul va insemna o insiruire a tuturor impozitelor si taxelor din Romania si a nivelurilor acestora, urmand ca orice modificare sa fie semnalata de autoritarea care da aceasta modificare si sa fie introdusa in registrul fiscal, care va fi consultabil mai ales in format electronic, scrie Ziarul Financiar.

„Doresc sa facem in Romania un registru fiscal care va insemna nu un compendiu de legi, ci o insiruire a tuturor impozitelor si taxelor din Romania si a nivelurilor acestora, urmind ca orice modificare sa fie semnalata de autoritati si inclusa in registrul fiscal care va fi consultabil in format electroni. In Romania, nu numai Guvernul da legi, exista autoritatile autonome, BNR, CNA, Consiliul Concurentei, agentii guvernamentale care dau legi. Toate acestea trebuie puse laolalta, astfel incit, daca cineva navigheaza prin mediul economic romanesc, sa stie cum arata coastele tarmului: care sint impozitele, care sint taxele si in ce masura comportamentul unui voluntar si initiativa lui se intilnesc cu sistemul fiscal", a declarat Vosganian, citat de Cotidianul.

Ministrul a mai spus ca registrul fiscal va ajuta in special la reducerea abuzurilor fiscale, prin care diferite autoritati isi maresc veniturile proprii in dauna contribuabililor, anunta Antena3.

"Avantajul e ca abuzul fiscal va fi mai greu de facut. Abuz fiscal inseamna sa doresti sa-ti maresti veniturile proprii pe spinarea contribuabilului, fie ca e persoana fizica, fie ca e o firma. In clipa in care observam ca o taxa marita duce la cresterea veniturilor proprii ale unei autoritati mai mult decat a crescut domeniul respectiv, deci nu prin largirea bazei de impozitare, ci prin suprafiscalizare, atunci avem instrumentele noastre de a interveni. In clipa in care noi observam o anumita taxa marita care duce la cresterea veniturilor proprii ale unei autoritati, mai mult decit a crescut domeniul respectiv, atunci avem instrumentele noastre de a interveni. Nu vrem ca o autoritate din Romania sa isi mareasca excesiv salariile, sa-si diversifice pina la lux dotarile pe spinarea contribuabilului roman", a explicat ministrul Finantelor.

Noul registru va fi disponibil online pe pagina Ministerului Finantelor. Propunerea lui Vosganian urmeaza sa fie prezentata partenerilor sociali, la sedinta Consiliului Economic si Social, in cursul acestei saptamani. Registrul online permite si un control mai bun asupra cuantumului taxelor, din partea Ministerului Finantelor, pentru ca fiecare autoritate trebuie sa anunte imediat ce intentioneaza sa creasca o taxa existenta sau sa introduca una noua, iar Finantele se pot opune.

Potrivit Ziua, ministrul Finantelor anunta ca va discuta in urmatoarele luni cu autoritatile care au emis taxe parafiscale pentru reducerea numarului acestora. "In prezent, am reusit reducerea numarului de taxe parafiscale de la 385 la 278, insa multe dintre cele care sunt inca in vigoare nu ar mai trebui incluse in acest capitol", a spus ministrul. Acesta a aratat ca in prezent taxe precum cea pentru transportul urban cu metroul sau pentru biletele de intrare la muzee sunt considerate ca fiind parafiscale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.