Unii analisti apreciaza ca aceasta va fi marita la 9,5%. Cresterea ar putea genera un nou salt al dobanzilor la creditele si depozitele in lei.

Banca Nationala a Romaniei ar putea decide peste doua zile o noua majorare a dobanzii de politica monetara, apreciaza o parte a analistilor. Acestia nu exclud majorari mai mari. Altii cred ca dobanda ar trebui marita cu cel mult 0,25 puncte procentuale. Exista insa si voci care argumenteaza ca dobanda nu ar trebui majorata. Ultima decizie de acest fel a dus dobanda BNR la 9%.

Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, considera ca banca centrala va mari dobanda cu 0,5 puncte procentuale, dar nu exclude o majorare mai mare. „Scenariul de baza e cresterea dobanzii cu 0,5 puncte procentuale. Nu exclud o majorare mai mare. De ce? E posibil ca la sfarsitul lunii martie sa asistam la o inflatie mai mare decat cea prognozata de BNR, de 8,3%. E posibil sa fie chiar 8,5%", afirma Anghel. El adauga ca, in cazul unei evolutii nefavorabile a cursului de schimb, inflatia ar putea fi chiar mai mare de 8,5% la sfarsitul acestei luni. Dar Anghel afirma ca este posibil ca majorarea dobanzii de miercuri sa fie ultima din acest an.

Si seful Departamentului de Cercetare al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, considera ca cel mai probabil scenariu este ca BNR sa majoreze dobanda cu 0,5 puncte procentuale. „Totusi, daca presiunile de depreciere a leului vor ramane ridicate in zilele urmatoare, BNR ar putea mari rata dobanzii chiar cu 1%. In mod normal, 9,5% ar trebui sa fie varful dobanzii BNR in acest an", afirma Dumitru. Analistii Raiffeisen se asteapta ca inflatia sa ajunga la nivelul maxim de circa 8,5% si sa scada in a doua parte a anului pentru a ajunge sub 6% la sfarsitul lui 2008.

Crestere modica sau mentinere
Exista insa si economisti care considera ca BNR nu ar trebui sa mareasca dobanda sau ca majorarea ar trebui sa fie cu cel mult 0,25 puncte procentuale. „Credem ca o majorare la 9,25% reprezinta pasul maxim pe care banca centrala ar trebui sa-l faca in sedinta din 26 martie", se afirma intr-o analiza a Departamentului de cercetare al Bancpost.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.