Contextul international, dar si evenimentele interne vor influenta puternic clasamentul bancilor. Anul trecut au castigat foarte mult bancile care s-au orientat spre creditarea in valuta. Volksbank, Alpha Bank, Piraeus si Bancpost au urcat cateva pozitii bune in clasamentul bancilor.
De asemenea, au urcat semnificativ bancile care s-au orientat spre creditele ipotecare si spre finantarea dezvoltarilor imobiliare. In plus au intrat multi jucatori noi pe piata: Millenium Bank, La Caixa, Fortis. Acestia, impreuna cu celelalte banci care au o cota de piata de 1%-3%, au apelat la o politica foarte agresiva de creditare pentru a castiga cota de piata. Dobanzi mici, credite in monede exotice, politici de administrare a riscului relaxate. Totul s-a reflectat in volumul de credite acordate, care a crescut cu 60% in 2007, potrivit datelor BNR. Totusi de unde au avut bancile bani pentru a acorda atatea credite? Aproape toate bancile comerciale din Romania au raportat un volum de credite superior depozitelor atrase.

BCR a acordat credite in valoare de 36,8 miliarde de lei si a atras depozite de 30,2 miliarde de lei. UniCredit a raportat credite de aproape 11 miliarde de lei si depozite de 6,5 miliarde de lei. Volksbank a avut probabil cea mai spectaculoasa evolutie in 2007. A ajuns pe locul 8 in topul bancilor in functie de active. Banca austriaca si-a crescut cota de piata de la 2,71% in 2006 la 5,06% anul trecut. Cum a reusit performanta? A acordat credite in valoare de 2,2 miliarde de euro in timp ce a acumulat depozite de doar 530 de milioane de euro.

Mai mult , 80% din creditele acordate de Volksbank au fost in valuta, dintre care aproape jumatate au fost in franci elvetieni. Toate acest banci si-au finantat pana acum expansiunea prin intermediul finantarilor ieftine de la bancile-mama. Acestea, la randul lor, isi permiteau sa transfere fonduri catre sucursalele din Romania, deoarece lichiditatea era multa si ieftina pe pietele internationale.
In 2008, insa, ecuatia s-a schimbat. Marile banci internationale au fost lovite din plin de criza de lichiditate. Acum banii sunt mai scumpi, iar bancile platesc o prima de lichiditate pentru a accesa finantari. Ceea ce inseamna ca multe banci din Romania care se bazau pana acum pe bancile-mama va trebui sa isi schimbe strategia si sa se orienteze spre atragerea depozitelor. Efectul se vede deja in ofertele din ce in ce mai atractive oferite de banci pentru depozite. Se vede si in randul companiilor. Spre deosebire de primele luni ale anului trecut, in 2008 numarul de credite si finantari catre corporatii a scazut semnificativ. Citibank, un jucator important pe segmentul de corporate, nu a acordat nicio linie de finantare in 2008. Un bancher imi povestea in urma cu cateva zile ca pana si bancile grecesti sunt mult mai selective acum in privinta proiectelor imobiliare. Daca anul trecut aruncau cu bani spre orice dezvoltare imobiliara, acum selecteaza foarte atent in functie de locatie, cost, cerere si marime. Lucru confirmat si de Misu Negritoiu, director general ING Bank Romania, care apreciaza ca ING Real Estate a devenit in ultima perioada mult mai "selectiva" in privinta proiectelor finantate.

Si la nivel local s-au schimbat regulile jocului. Banca Nationala a majorat dobanda de politica monetara cu 2 puncte de baza din octombrie si pana acum. Analistii apreciaza ca tendinta va continua si dobanda-cheie ar putea ajunge chiar si peste 10%. In traducere libera: creditele sunt si vor fi mult mai scumpe. Iar bancile care mizau pe atragerea de noi clienti cu dobanzi cat mai scazute nu isi vor mai permite acest lux. In plus, BNR a pus gand rau creditelor in valuta. A marit provizioanele si a scazut dobanda aferenta rezervelor minime obligatorii in valuta. Adica pe de-o parte bancile platesc mai mult sa tina valuta la BNR si pe cealalta parte vor trebui sa isi blocheze mai multa lichiditate pentru a acorda credite in valuta. In plus, banca centrala a avut o politica de control ferm al lichiditatii de la inceputul anului si pana acum. Astfel bancile se imprumuta la dobanzi mult mai mari de pe piata locala. Anul acesta, dobanzile interbancare pentru depozitele overnight au trecut foarte rar sub dobanda-cheie.
Se pot trage cateva concluzii. In primul rand va fi un an dificil pentru bancile noi intrate in sistem. La fel de dificil va fi pentru bancile cu un portofoliu bazat pe valuta si pentru cele care s-au orientat spre finantarea sectorului imobiliar. Dupa cum s-a vazut saptamana aceasta, piata este foarte speriata. Este suficienta o declaratie din partea lui Dinu Patriciu despre sectorul imobiliar pentru a pune pe toata lumea pe jar.

La polul opus vor avea de castigat bancile cu o strategie echilibrata. CEC-ul, Banca Transilvania, BCR, BRD sau ING sunt cateva exemple care isi vor consolida pozitiile sau vor urca in clasament. Banca Nationala a avertizat in urma ultimei sedinte de Consiliu monetar ca exista potentiale riscuri pentru stabilitatea financiara. Deci nu ar fi o surpriza sa vedem cativa dintre micii jucatori iesind de pe piata romaneasca. Una peste alta, cred ca 2008 este primul an din istoria recenta a Romaniei in care managerii bancilor isi vor arata adevarata valoare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.