Subventiile la motorina pentru agricultori se vor acordata doar pana in 2009 inclusiv, dupa care exista posibilitatea reducerii accizei pentru motorina folosita in agricultura, a declarat Dacian Ciolos, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
“Dam maximul care se poate da pentru aceasta subventie, deoarece este vorba de perpetuarea unei forme de sprijin care a existat inainte de 2007, de aderarea la Uniunea Europeana”, a spus Ciolos, citat de EVZ. Potrivit ministrului, aceasta subventie acordata in Romania nu exista in Uniunea Europeana, dar Romania are posibilitatea de a o mentine trei ani la acelasi nivel si pentru aceeasi categorie de beneficiari.

Potrivit Jurnalul National, dupa 2009 intra in vigoare reducerea accizei pentru agricultura care se poate aplica in toate statele membre UE. “Exista o directiva la nivel european care prevede posibilitatea reducerii accizei pentru motorina pentru agricultura in anumite conditii si aceasta este responsabilitatea Ministerul Finantelor care gestioneaza problematica accizelor si taxelor”, a afirmat Dacian Ciolos.

Peste o mie de agricultori din peste 15 judete ale tarii au participat, saptamana aceasta, la un miting in Capitala, organizat de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), cerand, printre altele, reducerea cu 50% a pretul motorinei pentru agricultura. Protestatarii au cerut ca motorina pentru agricultura sa fie doi lei litrul, cum este in tarile Uniunii Europene cu agricultura dominanta. In prezent, acestia platesc patru lei pe litrul de motorina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.