Romtelecom a ajuns la pierderi de 21,1 milioane de euro anul trecut, dupa ce in 2006 a obtinut un profit net de 55,2 milioane de euro.

Veniturile companiei au coborat cu 2,6% fata de anul anterior, pana la 871,9 milioane euro. Investitiile mari, aprecierea din prima jumatate a anului a leului, care a avut un impact de 16 milioane de euro, si consolidarea unei parti mai mari a pierderilor Cosmote sunt sursele declinului companiei, informeaza Romania Libera.

La acestea se adauga si pierderile de clienti de telefonie fixa. Potrivit companiei, scaderea numarului de clienti s-a accentuat in ultimii doi ani. Cu toate acestea, gradul de utilizare a serviciilor de telefonie fixa a crescut semnificativ, mai ales traficul national, care s-a marit, spre exemplu, cu 60% in ultimul trimestru din 2007, in comparatie cu aceeasi perioada a anului anterior.

Cheltuielile operationale au crescut in 2007 ca urmare a deprecierii leului (cu un impact negativ de aproape 14 milioane euro), a intensificarii eforturilor de orientare catre clienti (inclusiv cheltuieli mai mari cu publicitatea), si a costurilor generate de un control fiscal, precizeaza Wall-Street.

"Pierderile inregistrate anul trecut sunt legate de numarul de clienti pe telefonia fixa pierduti de companie. Doar pierderile provocate de plecarile din reteaua de telefonie fixa au avut un impact de 34-35 mil. euro. Planul nostru pentru urmatorii trei ani este sa avem o crestere profitabila. Actiunile din prezent, menite sa majoreze cota de piata a Romtelecom si sa imbunatateasca eficienta operationala, ne vor aduce o profitabilitate mai mare pana in 2010", a declarat Yorgos Ioannidis, director general al Romtelecom, citat de Ziarul Financiar.

Potrivit Gandul, compania are de 3 ori mai multi clienti decat RDS si de 30 de ori mai mult decat UPC pe telefonie fixa.

De la intrarea OTE in actionariatul Romtelecom, in 1999, investitiile in Romtelecom au totalizat, pana la finele anului precedent, aproximativ 1,5 miliarde de euro, din care 400 milioane de euro in perioada 2006-2007. Compania este controlata de grupul elen de telecomunicatii OTE - 54,01% din capitalul social, si de statul roman, prin Ministerul Comunicatiilor - 45,99%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.