Indicii BVB au pierdut ieri in jur de 7%, coborand la cel mai scazut nivel din ultimele 18 luni. Actiunile cele mai lichide au pierdut de la inceputul anului aproape o treime din valoare

Cotatiile actiunilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au cazut, ieri, puternic - in medie cu 6,72%. Indicele general, BET-C, a atins cel mai redus nivel al ultimului an si jumatate, respectiv 4784,55 de puncte, corectia fiind si mai ampla pentru cele mai lichide actiuni, care au coborat cu 7,29%. BET-C a atins un prag mai redus doar la 29 septembrie 2006, cand a avut 4763,26 de puncte, informeaza Gardianul.

"Dupa ce, miercuri, a fost spart pragul psihologic de 55.000 de puncte al indicelui BET-FI, investitorii si-au pierdut speranta pentru o revenire a cotatiilor si au inceput sa vanda la preturi cat mai reduse, in lipsa cumparatorilor. Astfel, s-a ajuns la presiune puternica la vanzare, volumele tranzactionate fiind medii atat ca volum cat si valoare, cumparatorii intrand la tranzactionare la cotatii reduse fata de miercuri si au mentinut preturile la niveluri cat mai mici", a declarat un broker pentru Ziua.

Potrivit Jurnalul National, cele mai mari pierderi le-a suferit societatea Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra, care a pierdut 14,84% din valoare, aproape de limita maxima permisa pentru o singura zi de tranzactionare, de 15%. Policolor a scazut cu 14,58%, Alumil cu 12,93%, urmata de Compa, cu un minus de 12,5%. Intr-o singura sedinta bursa bucuresteana a pierdut 1,33 miliarde de euro in capitalizare. Si bursa de la Paris a scazut ieri, indicele CAC 40 pierzand 1,42%, in vreme ce indicele DAX, al Bursei din Frankfurth a pierdut 0,61%.

In sectorul bancar, cele mai afectate au fost titlurile BRD, care s-au ieftinit, pana la inchidere, cu 9,5%, ajungand la cotatia de 18,1000 lei/actiune. Si titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au pierdut peste 8% fata de sedinta anterioara, in timp ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au coborat la 0,7100 lei/titlu (-5,96%), informeaza Adevarul.

In acelasi timp, titlurile Erste Bank (EBS) au fost afectate de o corectie de numai 0,22%. Aproximativ 43% din rulajul total, adica 30 milioane de lei, au revenit segmentului Societatilor de Investitii Financiare (SIF). Indicele BET-FI a inregistrat o scadere de 4,10% fata de sedinta de miercuri, cand a pierdut peste 3%. In sesiunea de ieri, cea mai mare scadere din acest segment, de 5,10%, a revenit titlurilor SIF Transilvania (SIF3).

Cotidianul apreciaza ca scaderea bursei este motivata de doua incidente: faptul ca indicele Dow Jones s-a depreciat cu o zi inainte cu 2,36%, iar indicele BET-FI a spart pragul de suport de 55.000 de puncte.

Scaderile puternice de la Bursa de Valori din ultimele luni nu reflecta situatia economiei romanesti, ci sunt rezultatul miscarilor de capital ale investitorilor institutionali, sustin participantii la seminarul "Piata de capital - oportunitati si provocari", organizat de Ziarul Financiar impreuna cu Bursa de Valori Bucuresti si partenerii Schoenherr si Asociatii, Raiffeisen Capital&Investment, STK Emergent si IMPACT Developer & Contractor.

"Scaderile actuale sunt consecinte ale mobilitatii capitalurilor din intreaga lume, precum si ale viziunii strategice globale adoptata de investitorii institutionali. Sofisticati si bine informati, investitorii institutionali sunt cei care stabilesc trendul pe pietele de capital din intreaga lume, iar intr-o criza globala, valoarea fundamentala a unei piete conteaza mai putin decat viziunea globala", a declarat, in cadrul seminarului, Liviu Giugiumica, directorul general al societatii de brokeraj CA IB Securities.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.