Specialistii din piata de capital spun ca Dinu Patriciu s-a folosit de puterea sa de manipulare a opiniei publice si de vulnerabilitatea investitorilor la astfel de vesti, atunci cand a declarat ca nu are incredere in bursa romaneasca.

Adrian Simionescu (foto stanga), directorul Vienna Investment Trust, a declarat, pentru Wall-Street, ca scopul lui Patriciu a fost sa coboare foarte mult cotatiile actiunilor, pentru a putea cumpara la preturi foarte mici. De asemenea, Simionescu spune ca circula un zvon conform caruia afaceristul ar vrea sa genereze, in acest fel, pierderi mari SSIF-urilor, pentru a le cumpara si a putea detine un control direct asupra Bursei.

“Este greu de spus ce urmareste mai exact omul de afaceri cu aceste declaratii, tinand cont de faptul ca detine o societate de brokeraj si un fond de hedging, si ca vrea sa intre in piata de capital romaneasca. Probabil profita de faptul ca este o persoana publica influenta si vrea sa coboare si mai mult preturile actiunilor listate. Sunt zvonuri, insa, ca prin aceasta forma de manipulare ce determina scaderea preturilor urmareste sa provoace pierderi unor anumite firme de brokeraj, sa le cumpere si sa detina astfel un control direct asupra Bursei de Valori Bucuresti. Acelasi lucru se intampla si in imobiliare. El are investitii de 200 milioane de euro, dar anunta pierderi”, ne-a declarat Simionescu.

La sfarsitul lunii februarie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat planurile Rompetrol Holding de a achizitiona aproape in intregime societatea de servicii pentru investitii financiare UniCredit Securities, prin care Dinu Patriciu a preluat peste 50% din capitalul societatii.

Un alt sef de societate de consultanta de investitii ne-a declarat ca este evident faptul ca Dinu Patriciu a facut aceste estimari in mod interesat, urmarind ceva concret. “Cred ca este o varianta plauzibila aceasta ca vrea sa cumpere anumite titluri la preturi foarte mici. Si a profitat de faptul ca este un om cu foarte multi bani, care beneficiaza de o forta mare de manipulare. In plus, trebuie sa ne gandim ca un om de talia lui are conexiuni cu 2-3 brokeri, stia ca este deja presiune pe vanzare si a venit acum sa amplifice. A fost o miscare bine gandita”, ne-a explicat analistul, care a preferat sa isi pastreze anonimatul.

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si vicepresedintele BVB, caracterizeaza acest scenariu ca fiind grav daca se va dovedi adevarat. “Daca aceste lucruri ar fi adevarate, sunt foarte grave, desi nu cred ca va reusi acest lucru. Oricum, acele declaratii nu isi aveau rostul, nu erau morale si este foarte grav daca se dovedeste ca s-a reflectat in piata si in psihologia investitorilor”, ne-a declarat Dan Paul. Stere Farmache, presedintele si directorul Bursei de Valori Bucuresti nu a dorit sa comenteze acest subiect.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.