Romania poate produce energie din resurse regenerabile mult peste necesitatile imediate si angajamentele impuse de UE, iar pana in 2020 resursele alternative ar putea fi de trei ori mai mari fata de 2005, a declarat presedintele IRE, Jean Constantinescu.

"Romania poate produce energie din resurse regenerabile mult peste necesitatile imediate si angajamentele impuse de UE. Resursele alternative sunt din belsug in Romania fata de media europeana. Pana in anul 2020 le putem multiplica de trei ori fata de anul 2005. Potentialul folosirii energiei regenerabile ar fi de 171,1TWh", a declarat presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), Jean Constantinescu, in cadrul unei conferinte cu tema "Eficienta energetica, conditie esentiala pentru o dezvoltare durabila".

Daca in anul 2005 resursele pe baza de biomasa folosite erau de 32,2 TWh, potentialul pentru 2020 este de 88,3 TWh. In ceea ce priveste energia geotermala in 2005 au fost folositi 0,4 TWh, iar in 2020 Romania ar putea folosi 1,9TWh, a adaugat acesta.

"De asemenea, in timp ce in 2005 au fost folosite 20,3 TWh produse prin energie hidro, pentru anul 2020 am putea avea un potential de 40-44 TWh. Totodata, daca gradul de folosire al energie hidro mic a fost redus in anul 2020 am putea ajunge la un nivel de folosire de 6 TWh. Si energia solara este folosita la un nivel scazut, insa in 2020 am putea folosi 17,9 TWh produsi de energia solara. La fel si energia produsa de vant este prea putin folosita, insa in 2020 am putea folosi 23 TWh produsi prin energia eoliana", a spus Constantinescu.

Referitor la investitiile care se fac in sursele alternative, presedintele IRE spune ca initial era stabilit ca banii din amenzile din domeniu sa ajunga la cercetare si investitii, insa ulterior a aparut o Hotarare de Guvern "prin care banii nu mai ajung la cele doua domenii ci se intorc la furnizori".

"Investitiile necesita un mediu de piata stabil si armonizat cu politica UE si nu structuri dominante si dominate de stat", sustine oficialul IRE.

Acesta a mentionat ca ar fi necesar sa se infiinteze un ghiseu unic pentru autorizatii: mediu, MIRA, autoritati locale, ANRE, etc.

Jean Constantinescu a subliniat ca avem nevoie de tehnologii noi in unitati mici si distribuite, de inalta eficienta (pe gaze) care se ajuta reciproc cu sursele alternative. In opinia sa aceasta ar fi principala dezvoltare in sectorul energiei electrice, (si energiei nucleare, in functie de disponibilitatea de combustibil).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.