Actionarii Bancii Romane pentru Dezvoltare-Groupe Societe Generale vor avea posibilitatea sa decida, in sedinta din 21 aprilie, care va fi dividendul pentru 2004 distribuit pe fiecare actiune, avind la dispozitie un profit net care a crescut viguros, cu 39%, fata de cel obtinut anul trecut. Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen, a anuntat ieri ca, pentru anul 2004, rezultatul (profitul) net dupa impozitare obtinut de bancheri a fost de 3.701 miliarde lei (102 milioane euro, la cursul de ieri).

Profitul net corespunde unui venit bancar total de 11.046 miliarde lei (peste 272 milioane de euro). O treime din venitul net a fost construit din comisioane, a spus presedintele bancii. Gelin a precizat ca actionarii vor decide asupra dividendului si a politicii de investitii, dar surse din actionariat au sugerat ca posibila o covertire a unei parti din profit in actiuni, ocazie cu care se va majora capitalul social al bancii. Practic, fiecareia din cele 1,393 miliarde de actiuni BRD-SocGen ii este asociat un profit net de 2.655 de lei. Anul trecut, banca a dat un profit brut pe actiune de 693 de lei, potrivit datelor comunicate de Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Investitie pe termen mediu

"Adevaratul judecator al performantelor unei companii este Bursa de Valori. Chiar daca la noi bursa nu este un adevarat element de referinta. Cu toate cresterile de preturi ale actiunilor, Bursa este putin lichida, are un numar mic de investitori si prea putine companii listate", a spus Gelin.

BRD influenteaza puternic Bursa, cita vreme detine 18% din capitalizarea BVB. Capitalizarea BRD a fost ieri de aproape doua miliarde de euro, cifra care reprezinta 17,6% din totalul BVB de 11,2 miliarde euro. Ieri, actiunea BRD a fost suspendata la mijlocul zilei si s-a oprit la o valoare de 52.000 de lei (1,43 euro), pret de 17 ori mai mare decit valoarea nominala, de 3.000 de lei.

"Am considerat ca investitia in actiuni BRD este o investitie pe termen mediu si de aceea conducerea bancii este insensibila la fluctuatiile de pret intr-un sens ori altul", a spus Gelin. Dar tendinta e de crestere, a adaugat presedintele BRD, care a reamintit ca un investitor care a cumparat o actiune BRD in 2001 a obtinut un randament mediu anual de 38%, "fara sa luam in calcul dividendul pe anul 2004".

Pentru anul in curs, Gelin a estimat ieri un profit in crestere cu 10%, obtinut din deverul bancar, reducerea impozitului pe profit, dar compensat de posibile investitii. El a avertizat ca, in conditiile dure ale scaderii dobinzilor, dictate de banca centrala si de competitia din piata bancara, BRD intentioneaza sa cistige mai mult din comisioane.

Gelin: "Romania are nevoie de o banca de economii"

In ce priveste investitiile, presedintele BRD vede o posibila intrare in cursa pentru cumpararea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC). "Nu putem cumpara BCR pentru ca am detine, impreuna, o pozitie de monopol. Nici nu sintem interesati", a declarat Gelin pentru "Evenimentul zilei". "Cred insa ca statul trebuie sa pastreze profilul de banca de economii al CEC. Este o chestiune cu ratiuni sociale. Si in Franta avem La Poste, institutie care, asemenea CEC-ului, ajunge la toti cetatenii tarii.

Daca am transforma CEC in banca comerciala pura, atunci oamenii din multe colturi ale tarii nu vor mai avea acces la servicii bancare minimale. Pentru o banca comerciala, reteaua CEC este prea stufoasa. Insa statul are obligatia sa dea posibilitatea oricarui cetatean, din cele mai indepartate colturi ale tarii, sa aiba acces ieftin la servicii bancare minimale", a spus Gelin.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.