Efectele impasului de pe pietele externe se propaga rapid si in Romania, iar tara noastra ar putea fi una dintre cele mai vulnerabile din regiune la actuala criza.

Specialistii Economist Intelligence Unit sustin ca deficitul mare de cont curent si cresterea economica rapida bazata pe consumul intern fac din Romania una dintre cele mai vulnerabile tari din regiune la tulburentele externe. Potrivit Cronica Romana, acoperirea acestui deficit s-a facut in mare masura prin investitii straine directe, care insa vor scadea in perioada urmatoare din cauza faptului ca cele mai mari privatizari s-au facut deja.

"Europa Centrala si de Est a beneficiat de cresterea inca puternica din zona euro, desi in cazul unor state, precum Romania si Bulgaria, cerintele de finantare externa sunt ridicate, astfel ca aceste tari sunt vulnerabile la schimbarea sentimentului investitorilor", citeaza Ziua.

Riscurile legate de nivelul inalt al deficitului de cont curent al Romaniei, care a atins anul trecut 14,2% din PIB, si de finantarea acestuia au fost subliniate de mai multi economisti nationali si internationali. Pentru acest an, estimarile indica atingerea pragului de 15 procente din PIB. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza pentru acest an o crestere a Produsului Intern Brut de 6,5%, iar cresterea preturilor de consum este prognozata la 7%, comparativ cu 4,84 anul trecut.

Cu toate acestea, leul a reusit ieri sa mai recupereze din handicap, ca urmare a evolutiilor pozitive de pe pietele externe. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat o referinta de 3,7418 lei/euro, in scadere cu 1,9 bani fata de luni. Si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a crescut ieri, in tandem cu pietele internationale de actiuni. Indicele BET-C, care indica evolutia generala a pietei, s-a apreciat cu 1,3 procente, relateaza Evenimentul Zilei.

“Leul nu este mai slab acum decat a fost in ultimele luni. Leul ramane in continuare un punct slab si sufera mai ales datorita dezechilibrelor macro interne. Momentan, leul este sub paritatea de 3,55 lei/euro estimata pentru anul in curs, dar mult peste nivelul de 3,33 de anul trecut. Nu cred ca se va atinge acest nivel in prima jumatate a anului”, a declarat pentru Gandul Radu Craciun, director de investitii al Interamerican.

In ceea ce priveste tarile care au aderat la UE in 2004 si 2007, EIU anticipeaza incetinirea cresterii economice la 4,9% in acest an si la 4,7% in 2009, comparativ cu 6% anul trecut, realteaza Curentul.
In acelasi timp, economistii prognozeaza o inflatie de 5% in acest an, in statele mentionate, fata de 4% anul trecut si 3,5% anul viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.