Guvernatorul nu vede nici un motiv pentru o noua reducere a dobanzilor, daca piata nu va fi inundata de un influx de capital

Seria de reduceri a ratei dobanzii de interventie ar putea fi urmata de o perioada de pauza, inflatia si presiunile asupra leului fiind in scadere, a declarat, intr-un interviu acordat agentiei Reuters, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Cu alta ocazie, guvernatorul a spus ca nu se teme sa scada dobanda pentru ca presiunea inflationista data de aceasta tendinta, fireasca de altfel, este contrabalansata de aprecierea leului. Rata inflatiei pe martie a fost de 0,3%, coborand, raportat la ultimele 12 luni, la 8,7%. Guvernatorul a apreciat ca piata pare sa fi ajuns la un echilibru.

"La actualul nivel, ratele dobanzilor si rata de schimb se afla in echilibru", a spus Isarescu, care a adaugat ca nu vede nici un motiv pentru o noua reducere a dobanzilor, daca piata nu va fi inundata de un influx de capital.

Scaderea dobanzii a descurajat speculatorii

Analistii considera ca reducerea cu 4,5 puncte a ratei dobanzii de interventie numai in acest an, si volumul mare al vanzarilor produse recent pe pietele emergente au ferit Romania de capitalurile speculative, iar leul nu a fost afectat de masurile bancii centrale.

In fapt, desi toata lumea a asteptat cu infrigurare liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele pe termen scurt in lei, marele val de capitaluri speculative nu si-a facut inca aparitia pe piata.

Principiul bombei atomice

Isarescu a recunoscut ca recentele lichidari de pozitii de pe pietele din zona au fost de ajutor, dar a adaugat ca BNR va ramane prudenta, gata sa recurga la restrictii administrative, desi spera ca acestea sa nu fie necesare.

BNR a prevazut in noul Regulament Valutar, intrat la 11 aprilie, ca in cazul in care observa miscari periculoase de capital isi rezerva dreptul sa puna de urgenta comisioane pe schimburile valutare sau sa puna termen obligatoriu pe depozite.

"Este ca si cu bomba atomica, care nu este folosita decat pentru a avertiza cealalta parte. Sper sa nu recurgem niciodata la restrictii", a spus guvernatorul.
Analistii considera ca desi banca a fost scutita de a alege intre descurajarea speculatiilor si reducerea inflatiei, influxurile de capital vor creste, atrase de cresterea economica ridicata si perspectivele aderarii la Uniunea Europeana.

Crestere economica de 6 la suta

Guvernul estimeaza pentru acest an o crestere economica de 5,5%, dar Isarescu considera ca aceasta ar putea atinge si 6%.
Economisti intervievati de Reuters au declarat ca se asteapta ca tinta de 7% referitoare la inflatie sa fie depasita, insa guvernatorul BNR a aratat ca indicatorul se incadreaza in grafic.
Isarescu a adaugat ca datele pe primul trimestru referitoare la buget si planurile pe intregul an, care prevad un deficit bugetar de 0,7% din PIB, releva o politica fiscala suficient de stricta, care sustine eforturile BNR de limitare a cresterii preturilor.

Interventiile BNR vor continua

Potrivit lui Isarescu, aprecierea cu 10% a leului, de la inceputul anului, contribuie si ea la reducerea inflatiei. El a spus ca, pe termen lung, aprecierea monedei nationale va continua, in linie cu tendinta regionala, reflectand cresterea productivitatii. BNR va permite, in continuare, ca stabilirea ratelor de schimb sa fie facuta de catre piata si va interveni numai pentru a domoli speculatiile.

Ultimul acord cu stand-by

In alta ordine de idei, Isarescu afirma ca actualul acord stand-by incheiat cu Fondul Monetar International ar putea fi si ultimul de acest tip, dar ca Romania va continua sa colaboreze cu FMI, pe termen lung. "Este bine sa avem un partener atat de pesimist, pentru a ne proteja de o euforie periculoasa", a mai spus guvernatorul BNR.
Negocierile asupra acordului stand-by au intampinat unele dificultati, FMI fiind in favoarea unui deficit bugetar de 0,4-0,5% din PIB, in timp ce Romania a propus un deficit de 0,7% din PIB, pentru a putea absorbi fondurile structurale oferite de Uniunea Europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.