Euro si-a imbunatatit ieri din nou recordul fata de moneda americana, la bursele asiatice, apreciindu-se pana la 1,5905 dolari, foarte aproape de pragul psihologic de 1,6 dolari, din cauza deteriorarii grave a situatiei economiei americane, informeaza AFP.

Moneda americana si-a continuat caderea libera si fata de yen, depreciindu-se pana la un nou minim istoric de 95,75 yeni/dolar.

Precedentul record, de 1,5668 dolari/euro, atins vineri seara, a fost spulberat in cateva ore, in care dolarul a cazut succesiv sub pragurile de 1,57, 1,58 si 1,59 dolari/euro.

Dolarul resimte direct de cateva zile deterioarea situatiei economiei americane, sentimentele negative ale pietei fiind accentuate dupa anuntul achizitiei bancii Bear Stearns, aflata in pragul falimentului, de catre rivalul JP Morgan, pentru o suma derizorie.

Deprecierea dolarului fata de euro se accentueaza atat de rapid incat casele mici de schimb valutar din Amsterdam ii refuza pe turistii aflati in vacanta in Olanda care incearca sa isi vanda dolarii pentru moneda locala.

"Dolarul nostru valoreaza aproape zero aici", a declarat o turista din Indianapolis, Mary Kelly, in fata casei de schimb Anne Frank. "Este greu sa gasesti o casa de schimb. Trebuie sa mergi pana la gara centrala sau la posta", a adaugat Mary Kelly.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.