Din 304 perimetre petroliere de exploatare concesionate in Romania, doar 9 sunt gestionate de firme cu capital integral romanesc.

Rezervele de petrol si gaze ale Romaniei nasc in continuare controverse. Daca argumentele de genul "nu ne vindem tara", enuntate impotriva privatizarii din 2004 a companiei Petrom, nu au suport economic, ci mai mult emotional, sumele incasate de stat din exploatarea acestor reserve pot fi usor contestate. Astfel, statul si-a pus in plan sa obtina in 2008 din redeventele pe exploatarea de petrol si gaze din Romania suma de 850 milioane lei, adica 360 milioane de dolari. Suma este infima, comparand doar cu valoarea titeiului extras din solul Romaniei. In tara noastra se produc anual aproximativ 7 milioane tone de petrol. La o valoare a barilului de 110 dolari, respectand conversia in tone, valoarea titeiului extras din Romania este de 5,77 miliarde de dolari. Cu alte cuvinte, statul incaseaza doar 6,3% din valoarea titeiului produs.

Energie la licitatie
Saptamana viitoare (pe 28 martie), Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) va numi firma castigatoare pentru cele 15 perimetre noi de exploatare petroliera pe care statul le pune la bataie. Au fost primite 31 de oferte pentru concesionarea a 15 perimetre de exploatare, iar ofertantii sunt Amromco Energy, Aurelian Oil&Gas, Blackstairs, Brent, Expert Petroleum, Fora, Foraj Craiova, Grupul Industrial Roman, Sigma si Zeta. ANRM oferise initial 26 de perimetre de exploatare, dar nu toate au fost interesante pentru investitori. Anul trecut au fost acordate 18 perimetre in exploatare, Amromco luand opt dintre acestea. Aceste perimetre sunt cele la care Petrom si Romgaz, companiile ce detin practic monopol pe exploatarea resurselor din Romania, au renuntat.

Petrom, preluata de OMV in 2004, reprezinta pentru compania austriecilor achizitia care le-a permis exploatarea celor mai mari resurse de care dispune OMV. Pe de alta parte, Romgaz este un monopol de stat care a obtinut un profit brut anul trecut de un sfert de milliard de euro si care exploateaza unele perimetre in parteneriat cu companii precum Wintershall, Aurelian Oil&Gas sau Europa Oil&Gas. Statul a incasat din exploatarea acestor resurse doar 782,89 milioane lei in 2006 si cu putin mai mult in 2007 (797,42 milioane lei). Pentru acest an, redeventa este estimata la peste 850 milioane lei. Marile companii petroliere nu prea s-au inghesuit pe piata de exploatare a titeiului de la noi unde un singur jucator detine aproape tot volumul de petrol produs. Totodata, pe piata au intrat atat companii straine (in majoritatea lor britanice sau americane), dar si companii romanesti obscure.

Nu e loc de concurenta
Esecul gigantului petrolier Shell in Romania (care si-a lichidat conturile dupa o investitie de 70 milioane de dolari), a descurajat concurenta pentru Petrom, care a descoperit anul trecut o noua rezerva de petrol in Marea Neagra si una de gaze naturale la Torcesti, in Vrancea. Si grupul german Wintershall exploateaza de cativa ani zacamantul de gaz descoperit langa Sighisoara.
Resursele descoperite pana in prezent in Romania insumeaza 2.600 milioane tone de titei si 1.800 miliarde metri cubi de gaze, din care pana acum s-au exploatat 650 milioane tone de titei si 1.050 miliarde mc de gaze.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.