Ministerul Agriculturii vrea sa ii convinga pe producatorii din industria alimentara sa stabileasca preturi de referinta pentru principalele alimente, laptele urmånd sa fie primul produs care va avea un astfel de tarif.

Ministrul de resort, Dacian Ciolos, s-a intålnit la sfårsitul saptamånii trecute cu procesatorii de lapte si crescatorii de vaci si i-a convins sa puna capat conflictului. Un prim pas va fi stabilirea unui pret de baza la lapte, prin negociere directa, in functie de calitate si tarifele practicate la nivel european. Ciolos intentioneaza ca pretul de referinta sa fie stabilit pentru toate produsele alimentare.

Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Dorel Secara, a declarat ca pe 19 martie va fi semnat un acord intre reprezentantii fabricilor de lapte si crescatori pentru stabilirea unui pret de referinta la materia prima. „Ministrul agriculturii a avut rol de mediator, iar dupa lungi discutii am ajuns la un punct comun, mai exact la stabilirea unui pret de referinta. Procesatorii si crescatorii vor forma o asociatie interprofesionala, apoi vom incerca sa ii cooptam si pe reprezentanti
i supermarketurilor si hipermarketurilor“, a explicat Secara. El a precizat ca pretul pentru laptele vandut fabricilor se va stabili prin negociere directa, in functie de mai multe criterii, printre care indicii de calitate si preturile din celelalte tari europene. „Acest pret va fi unul de principiu, un tarif la care se pot raporta procesatorii si producatorii. Nu am semnat inca acordul, insa din discutiile pe care le-am avut pretul va fi apropiat celui cerut de crescatori“, a completat liderul Federatiei Crescatorilor de Bovine. Astfel, crescatorii au cerut 1,5 lei/litru pentru laptele conform si 1 leu/litru pentru laptele neconform. Unul dintre procesatorii prezenti la intalnire, citat de agentia Medifax, a confirmat ca in aceasta saptamana se va prezenta un concept privind criteriile de luat în considerare la definirea unui pret de referinta.

Alianta pentru reducerea influentei supermarketurilor
Ministrul Dacian Ciolos a declarat ca pentru a pune capat conflictului existent la ora actuala intre producatori si crescatori le-a propus acestora solutia stabilirii unui pret de baza pentru laptele achizitionat. In plus, ministrul le-a recomandat sa se asocieze si sa faca investitii pentru a rezista pe piata. Cu ocazia discutiilor dintre producatori si procesatori, ministrul Ciolos a avansat si ideea introducerii preturilor de referinte la principalele produse alimentare. „Ministrul agriculturii vrea sa extinda aceasta masura si la celelalte produse, cum ar fi carnea, legumele si fructele. Pentru stabilirea preturilor de referinta nu sunt necesare avize speciale, atat timp cat nu va afecta concurenta pe piata. Este o practica des intalnita in multe tari“, a mai spus Secara. Potrivit acestuia, introducerea pretului de referinta nu va duce neaparat la o scadere a tarifului produselor lactate din magazine, dar se va incerca pastrarea nivelului actual. Mai mult, Secara sustine ca prin infiintarea unei asociatiei interprofesionale, crescatorii si procesatorii ii vor determina pe reprezentantii supermarketurilor si hipermarketurilor sa renunte la suprataxele care duc la cresterea preturilor produselor finite.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.