Caderea dolarului, care si-a accelerat astazi deprecierea fata de euro si fata de yen, a determinat scaderea burselor din Europa si Asia, iar problemele bancii americane de investitii Bear Stearns agraveaza starea pietelor financiare, relateaza NewsIn.

Bursa din Paris a deschis saptamana la un nivel foarte scazut. Indicele CAC 40 a coborat cu 2,62% si s-a situat pentru prima data dupa 16 noiembrie 2005 sub pragul psihologic de 4.500 puncte.

La inceputul sedintei de astazi, principalul indice parizian pierduse deja 120,20 puncte, la 4.471,95 puncte, inregistrand o scadere de peste 20% de la inceputul acestui an. O coborare de asemenea amploare a unui indice este privita frecvent de analisti ca un crash bursier.

Evolutia a fost similara si pe alte piete europene: principalul indice londonez, Footsie-100, a deschis sedinta in coborare cu 1,92%, la 5.523,30 puncte, si indicele Dax de pe bursa din Frankfourt, a pierdut in deschidere 1,41%, la 6.260,92 puncte.

De asemenea, indicele Ibex, din Madrid a scazut cu 1,98% la putin dupa inceputul sedintei, indicele milanez a pierdut 2,18% la aceeasi ora si indicele elvetian SMI a marcat o coborare cu 2,55%.

Bursele europene au fost afectate de vestile proaste care din sectorul financiar, printre care si salvarea bancii americane de investitii Bear Stearns, aflata in pragul falimentului si cumparata cu o suma derizorie de banca americana JP Morgan.

De asemenea, bursele au coborat din cauza deprecierii continue a dolarului, a recordurilor atinse de euro, a scumpirii neintrerupte a petrolului si a interventiilor de urgenta ale bancii centrale americane, Federal Reserve, care au nelinistit si mai mult investitorii.

Euro a atins luni pe pietele asiatice un nou record istoric de 1,5905 dolari, depasind in cateva ore pragurile de 1,57, de 1,58 si de 1,59 dolari. Recordul precedent de 1,5668 fusese marcat vineri seara.
Dolarul a scazut saptamana trecuta sub pragul de 100 yeni pentru prima data in ultimii 12 ani, si a atins luni nivelul de 95,75 yeni.

Fostul presedinte al Federal Reserve, Alan Greenspan, s-a alaturat pesimismului general si a declarat luni pentru Financial Times ca actuala criza ar putea fi "cea mai grava" dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.