Reducerea rezervelor minime obligatorii la lei si scaderea pretului la terenuri pe fondul iesirii investitorilor speculative sunt doua din estimarile pentru 2008 creionate de Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Bank, intr-un interviu acordat Wall-Street.

n a doua parte a anului, cand scaderea lichiditatii pe piata va fi evidenta, Banca Nationala a Romaniei va incepe sa reduca, nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei, dar nu si la valuta, spune Dan Pascariu, unul dintre cei mai renumiti bancheri romani.

Pascariu, in varsta de 57 de ani, simte in acest moment o stare de asteptare in piata datorita lichiditatii excesive din sistemul bancar romanesc, care va incepe sa se restranga in a doua parte a anului. “Nu va mai fi o lichiditate atat de mare, care acum este inegala: unele banci au mai mult, altele se refinanteaza imprumutandu-se pe piata”, explica Pascariu.

Astfel, restrangerea lichiditatii din sistemul bancar se va produce si ca urmare a faptului ca refinantarile acordate bancilor nu vor mai fi atat de dese, in timp ce costul creditelor acordate de banci va continua sa creasca foarte mult in acest an. “Costurile finantarilor acordate in euro a crescut, in ultimele trei luni, cu 1% pentru ca s-a intarit perceptia cu privire la riscul de tara”, a declarat Dan Pascariu.

Publicitate pe acest site
Pascariu estimeaza ca aceasta tendinta se va mentine o buna perioada de timp, asteptandu-se, in urmatoarele trei luni, la o crestere de cel putin 1% la creditele acordate in euro. “Pe partea de lei, viitorul va fi influentat de urmatoarea decizie a BNR privind politica monetara, unde exista o presiune de crestere a dobanzii cheie. Ramane de vazut daca va fi la 9,5 sau chiar la 10%”, spune Pascariu.

Din iulie 2006, BNR mentine rezervele minime obligatorii la niveluri de 20% la lei si 40% la valuta. Consiliul de administratie al BNR a decis, in ultima sedinta privind politica monetara, majorarea dobanzii cheie cu un punct la 9%.

Dan Pascariu crede ca, in ultima instanta, politica macroeconocomica trebuie sa faca parte dintr-un mix de politici. “Avem in fata mai multe butoane si este foarte important cum le utilizeza, ca in cazul unui DJ care mixeaza muzica si cauta sa gaseasca echilibrul in tonalitati”, a explicat Pascariu.

Bancherul Pascariu spune ca, in cazul in care politica bugetara si cea fiscala nu sunt in legatura cu restul politicilor, atunci banca centrala va trebui sa impinga si mai sus dobanda. “Depinde si de ce va face Guvernul, sa nu uitam ca suntem in an electoral, fiind presiuni din toate partile”, spune Pascariu.

Din punct de vedere macroeconomic, exista o serie de incertitudini, insa situatia este mai putin dramatica decat se da impresia, opineaza Pascariu. “Cred ca, atat stirile alarmiste intretinute de mass-media, cat si rapoartele negative ale unor institutii financiare care nu sunt prezente pe piata romaneasca creeaza impresia unei drame. De fapt, situatia nu este atat de dramatica, iar indicatorii macroeconomici vor demonstra acest lucru”, spune Pascariu.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.