Intretinerea si alimentele de baza consuma cel mai mult din banii familiilor
Statisticile oficiale arata ca sumele cele mai mari pe care le cheltuiesc romanii, dintr-un buget-etalon de 1.000 de lei, sunt alocate platilor pentru energie, gaze, termoficare, telefonie si salubritate. Iar hrana zilnica, tigarile si bauturile continua sa predomine in clasamentul produselor din cosul de consum al populatiei.
Luna de luna, cheltuielile inevitabile cu intretinerea locuintei si asigurarea hranei devoreaza cele mai mari parti din bugetele familiilor. Fapt care rezida si din analizele Institutului National de Statistica (INS), mai precis din evaluarea ponderii produselor si serviciilor din cosul de consum al populatiei, pe baza carora se calculeaza inflatia lunara.

In general, dintr-o suma fixa, etalon, de 1.000 de lei, pentru marfurile nealimentare se cheltuiesc, in Romania, 447 lei, pentru alimente sunt alocati 374,98 lei, iar pentru servicii - 178,02 lei. La o privire mai atenta a listelor INS, observam insa ca sumele cele mai substantiale din acest buget-etalon se cheltuiesc pentru plata datoriilor la intretinere, din care fac parte curentul electric, gazele, termoficarea, salubritatea, abonamentele la telefonie (fixa si mobila), abonamentele la radio-TV, diversele taxe etc. - in total, mai mult de 220 de lei. Urmeaza alimentele de baza, respectiv painea, legumele, carnea, lactatele sau fructele, pentru care se cheltuiesc cel putin 175 de lei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.