Gazul natural din Turkmenistan este la mare cautare in aceste zile. Dupa intentia de a alimenta gazoductul european Nabucco din acest stat, mai multe tari tanjesc acum dupa rezervele sale. Turkmenistanul construieste o conducta care ar trebui sa transporte anual 40 de miliarde de metri cubi de gaze naturale catre China, pe un traseu care sa nu ajunga prin Rusia. In acelasi timp, oficialii discuta realizarea unei conducte care sa traverseze Afganistanul catre Pakistan si India. Pe langa acestea, mai trebuie realizata si conducta Transcaspica, care ar fi trebuit sa lege intre ele cele mai bogate state in gaze naturale din regiune: Turkmenistanul, Kazahstanul si Azerbaidjanul.
NECESAR. Aceasta conducta este complementara proiectului european Nabucco. Gazoductul sprijinit de Uniunea Europeana trebuie sa porneasca din Turcia, sa traverseze cinci state pentru a ajunge apoi la centrul de depozitare de la Baumgartden, din Austria. Alimentarea acestuia ar trebui sa se faca cu gaze din Asia Centrala plus Azerbaidjan. Saptamana trecuta, Romania a semnat un acord de parteneriat cu Azerbaidjanul, in principal in domeniul energetic. Oficialii acestui stat au declarat atunci ca toata productia anuala de gaze naturale a Azerbaidjanului este contractata. Surse apropiate negocierilor ne-au precizat ca Azerbaidjanul ar putea produce singur “jumatate din necesarul de 31 de miliarde de metri cubi de gaz pentru Nabucco”. Pentru aceasta insa este nevoie de investitii in sectoarele de explorare, productie si depozitare in acest stat, dupa cum au precizat oficialii acestui stat prezenti la Bucuresti. Mai multe companii romanesti au proiecte in Azerbaidjan: Romgaz doreste sa construiasca depozite de gaze naturale, in vreme ce Petrom intentioneaza sa exploateze campuri de hidrocarburi. In conditiile in care gazul iranian nu este dorit pentru a fi pompat la Nabucco, circa 16 miliarde de metri cubi de gaz trebuie sa fie asigurati din Asia Centrala. Iranul este cel de-al doilea stat din lume in ceea ce priveste rezervele de gaz, dupa Rusia, si este sprijinit de Turcia pentru a furniza gaz pentru Nabucco. In cazul in care gazul azer nu este de ajuns pentru a asigura functionarea conductei, este vitala construirea acestei conducte Transcaspice, pentru ca gazele din Turkmenistan sa ajunga in Europa.

PRET. Saptamana trecuta, Gazprom a anuntat ca a fost instiintat de statele din Asia Centrala (Kazahstan, Turkmenistan si Uzbekistan) ca acestea vor livra din 2009 gazele naturale la pretul pietei. Gazprom furnizeaza Europei gaze la acest pret al pietei, care se mentine la niveluri inalte din cauza cotatiilor ridicate ale barilului de titei. Tarifele Gazprom catre Europa sunt situate intre 300 si 380 dolari pe mia de metri cubi, in vreme ce gigantul rus cumpara de la companiile de stat din Asia Centrala la preturi situate intre 100 si 160 dolari pe mia de metri cubi. Aceste gaze sunt livrate in principal in Ucraina, cu care Rusia a avut recent un conflict in privinta alimentarii cu gaze, dar si in Europa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.