La aproape un an de zile de la inceperea procedurii de infringement impotriva Romaniei, din cauza introducerii taxei auto, autoritatile de la Bucuresti nu au cazut de acord cu expertii europeni asupra unei formule de calcul a taxei.
In prezent, Comisia Europeana a suspendat procedura juridica impotriva Romaniei cu privire la taxa de prima inmatriculare, ceea ce inseamna ca timpul nu mai curge, insa problema nu s-a rezolvat, a explicat Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE). Mai mult, acesta a declarat ca reprezentantii Comisiei Europene analizeaza acum ultima varianta de calcul a taxei auto, cea transmisa de autoritatile romane acum cateva zile, in care a fost introdus calculul in functie de emisiile de CO2 si pentru masinile Euro 3, care au inclus acest indicator in cartea tehnica. In urma introdu­cerii in formula de calcul a emisiilor de CO2, taxa va fi redusa cu 5% pentru fiecare an de vechime la masinile Euro 3. Dupa transmiterea scrisorii cu modalitatea de calcul de catre autoritatile romane la Bruxelles si dupa comentariile pe marginea noii formule de calcul, autoritatile de la Bucuresti au modificat pentru a tre­ia oara formula. "Expertii eu­ro­peni au avut cateva nemul­tumiri in legatura cu unele elemente tehnice din propunerea autoritatilor romane, insa acum acestea au fost corectate si speram sa primim un raspuns cat mai urgent cu privire la taxa auto'', a explicat Adrian Ciocanea.

NEINTELEGERI. Ieri, euro­par­lamentarul social-democrat Adrian Severin a spus ca din discutiile avute cu unii comisari europeni a desprins concluzia conform careia Comisia Europeana considera ca va trebui inceputa procedura juridica impotriva Romaniei pe taxa de prima inmatriculare. Continuarea procedurilor juridice inseamna sanctio­narea Romaniei in ceea ce priveste impunerea taxei de prima inmatriculare. Severin a spus ca unii oficiali ai Comisiei considera ca taxa de prima inmatriculare, asa cum a fost ea formulata de Guvernul de la Bucuresti, incalca normele europene, fiind una interzisa. In legatura cu declaratiile europarlamentarului PSD, persoanele direct implicate in stabilirea modalitatii de calcul a taxei nu au vrut sa co­men­teze. "Nu stiu cu cine a stat de vorba domnul Severin, insa eu stiu ca in prezent Comisia Europeana analizeaza scrisoarea ce a fost transmisa de autoritatile romane. Nu comentez, deoarece nu am nici o informatie in acest sens'', a explicat Attila Korody, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.