Importanta investitorilor straini la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este cunoscuta de toata lumea, insa care este comportamentul lor investitional si cum reactioneaza acestia in diverse situatii. Pe ce se bazeaza nerezidentii cand aleg sa investeasca intr- o piata emergenta? Ce factori ii determina sa cumpere, sa vanda ori sa astepte?

Prezenta unui numar mare de investitori straini intr-o piata de capital are, de cele mai multe ori, un aport important la dezvoltarea bursei, atat prin fluxul de bani cat si prin know-how-ul pe care il aduc.

Comportamentul lor investitional, maniera de dispunere a emitentilor in portofoliu, tehnicile folosite pentru investitii sunt adevarate lectii pentru investitorul roman mic, conform analistilor chestionati de Wall-Street.

Investitiile straine pe piata de capital au dat de multe ori tonul evolutiilor la bursa atat in sens pozitiv prin intrari de capital cat si in sens negative. Specialistii spun ca investitorii locali mu au forta de a determina un trend si asteapta sa preia semnale de afara.

"Investitorii locali preiau de cele mai multe ori semnalul strainilor, in conditiile in care acestia din urma intra sau ies in primul rand de pe actiunile mari care dau tonul evolutiei generale si antreneaza mai departe celelalte nivele ale pietei. Asadar comportamentul strainilor este relevant pentru o piata emergenta, el sustinand o evolutie pozitiva sau negativa pe intervale de luni de zile", ne-a declarat Cristian Tudorescu, analist piete de capital.

Datele financiare sunt esentiale in comportamentul strainilor

Ca orice investitor de calibru si care prefera investitiile in defavoarea speculatiilor, strainii isi iau deciziile de investitii in functie de anumiti factori macroeconomici ai tarii dar si fundamentali, in ce priveste emitentii asupra carora se orienteaza. Asadar, spre deosebire de romani, care de cele mai multe ori se lasa guvernati se sentimente (panica sau entuziasm), strainii au demonstrat ca tin cont de date economice si financiare certe si relevante.

“Investitorii nerezidenti incep a analiza o decizie de investitii pornind in primul rand de la context, iar aici performantele macroeconomice ale unei tari joaca un rol important. Fluxul de stiri nefavorabile legate de contextul intern, au pus pentru moment investitorii straini in asteptare. Strainii dau in general trendul in piata, iar potrivit raportarilor bursei de valori se poate observa ca activitatea acestora cu titluri romanesti se afla pe un trend de scadere”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Ciobanu, responsabil Departament Analiza la Intercapital Invest.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.