Inflatia a urcat, in luna februarie, cu 0,7% fata de luna anterioara si a atins, la an, 7,97%, potrivit datelor transmise ieri de Institutul National de Statistica (INS). Cu toate acestea, analistii se asteptau ca inflatia anuala sa depaseasca 8% in a doua luna a anului.

Rata medie lunara a inflatiei a fost, in primele doua luni din 2008, de 0,8%, fata de 0,1% cat s-a inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Gardianul anuna ca fata de luna decembrie 2007, inflatia a urcat cu 1,57%, ca urmare, in principal, a avansului tarifelor la servicii, care s-au scumpit cu 2,64%. In februarie 2008, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,4%, cele ale marfurilor nealimentare cu 1,1%, iar tarifele serviciilor cu 0,5%.

"Cifra este inferioara celei din ianuarie si aproape de estimari, astfel ca ne asteptam ca impactul asupra leului sa fie de la neutru la pozitiv. In aceste conditii, credem ca BNR va mentine neschimbata dobanda de politica monetara in sedinta programata pentru 26 martie", a declarat Florian Libocor, economistul sef al BRD Groupe Societe Generale, transmite Ziua.

Record fata de luna ianuarie, inregistreaza preturile marfurilor nealimentare care au urcat 1,1%, influenta cea mai mare avand-o pretul la gaze, care a crescut cu 8,42%, si avansul de peste 3% inregistrat de pretul la energie electrica. Cartile, ziarele si revistele s-au scumpit, fata de luna anterioara, cu 1,47%, iar combustibilii cu 1,29%.

Preturile marfurilor alimentare au fost influentate de scumpirea laptelui si a fructelor. Astfel preturile au urcat cu 0,4%. Branza s-a scumpit cu 2,38%, iar laptele de vaca s-a vandut, in februarie, mai scump cu 3,27%, ceea ce a dus la scumpirea produselor lactate, in ansamblu, cu 1,83%. Fructele s-au scumpit cu 1,08%, ponderea cea mai mare fiind reprezentata de cresterea preturilor la citrice, cu 2,41%, relateaza Wall-Street.

Din categoria serviciilor, cele mai mari salturi de preturi le inregistreaza transportul urban (3,54%), apa, canal si salubritate (2,05%) si telefonie (0,82%). La capitolul servicii se observa impactul scumpirii carburantilor si a abonamentelor pe transportul in comun, scrie Curentul.

Cresterea inflatiei cu 0,7% in februarie comparativ cu luna precedenta ii afecteaza in special pe romanii care isi pastreaza economiile in lei in depozite bancare. Teoretic, pentru acoperirea inflatiei din ultima luna, dobanda anuala aferenta unui depozit constituit pe o perioada de 30 de zile ar trebui sa fie cel putin egala cu 8,4%. La ora actuala, nicio banca nu ofera asemenea randamente, dobanzile oferite de acestea variind intre 3,5% la ABN AMRO Bank si 7,5% la Credit Europe Bank.

„Putem spera ca inflatia nu va depasi 8,3% la finele acestei luni. Depinde si de cum va fi luna martie, dupa ce in februarie am avut o surpriza placuta. Nu putem neglija faptul ca produsele alimentare s-au scumpit in ultima luna cu doar 0,38%, dupa ce s-a vorbit de cresteri si de 50%”, a declarat pentru Gandul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.