„Foamea” de muncitori va creste spectaculos in Romania. Pentru urmatoarele trei luni, 43% dintre companii estimeaza ca vor face angajari, 49% isi vor mentine personalul la nivelul actual si doar 7% vor face concedieri
In urmatoarele trei luni, firmele romanesti intentioneaza sa-si mareasca personalul cu 36%, acest lucru datorat si faptului ca Europa, in special Italia si Spania, nu mai are nevoie de meseriile noastre de „export”.
Romania ocupa primul loc in zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) la intentia de a face recrutari in urmatoarele trei luni si este pe locul doi in lume, dupa Singapore. Potrivit Cotidianul, 43% dintre angajatorii din Romania intentioneaza sa creasca numarul de salariati in trimestrul urmator, potrivit studiului Manpower privind perspectivele angajarii de forta de munca in Romania.

Cercetarea mai arata ca 7% dintre patronii romani se asteapta la o scadere a activitatii de angajare. Iar 49% dintre ei nu anticipeaza nici o schimbare in planul recrutarii de personal pina in iunie 2008. Astfel ca „previziunea neta de angajare“ pentru aceasta perioada, adica diferenta dintre procentul celor care spun ca angajeaza si al celor care sustin o scadere a angajarilor, atinge un nivel „foarte optimist“ de 36%, potrivit cercetarii Manpower, lansata ieri.

Studiul, care se face din anul 1962 la nivel mondial, in 32 de tari, plaseaza tara noastra in primele locuri atit in topul european, cit si in cel mondial, desi este prima data cind angajatorii romani participa la cercetare. Cu o previziune neta de angajare de 36%, Romania ocupa primul loc in rindul tarilor din zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) si locul al doilea la nivel mondial, la egalitate cu India si Peru, dupa Singapore, unde 60% dintre angajatori au spus ca vor face recrutari in urmatoarele trei luni. La polul opus se afla Marea Britanie, Irlanda, Franta, Italia si Spania, cu estimari ale angajarilor intre 1 si 6%.

“Aceste date arata ca economia continua sa se dezvolte si ca exista in Romania optimism din partea angajatorilor”, afirma Camelia Stanculescu, directorul Manpower Romania, citata de Jurnalul National.
Pe regiuni, cea mai mare intentie de angajare este inregistrata in nord-vest. Bucuresti-Ilfov, regiunile de sud si sud-est sunt pe urmatoarele locuri, cu previziunea neta de angajare de 40%, cele mai mici procente fiind in nord-est si in sud-vest. Constructiile si industria extractiva reprezinta domeniul cu cea mai mare nevoie de forta de munca, cu o previziune neta de angajare de 54 si, respectiv, 49%. Pe urmatoarele locuri se claseaza hotelurile si restaurantele, finantele, asigurarile, serviciile imobiliare si serviciile de afaceri, comertul, agricultura si transporturile.

Daca in majoritatea „tarilor vechi” ale UE, cele in care salariul mediu este de cel putin 1.000 de euro, nevoia de muncitori este modesta, in Romania piata fortei de munca sta sa explodeze. In sectorul constructii, de pilda, deficitul inregistrat acum este de peste 150.000 de salariati, iar previziunea neta de angajare este de 54%. Cresteri masive de personal se prevad in toate sectoarele: in industria extractiva - 49%; hoteluri si restaurante - 46%, comert - 41%; finante, asigurari, servicii imobiliare - 38%; transport, depozitare si comunicatii - 34%; industria prelucratoare - 33%, energie electrica, gaze si apa - 5%.

Datele de mai sus fac parte dintr-un studiu trimestrial efectuat in intreaga lume, numit Perspectivele Angajarii Fortei de Munca, finantat de compania multinationala Manpower si realizat de cercetatorii unei firme britanice - Infocorp Reaserch Ltd. Dupa cum arata Gandul, studiul este unic atat din punct de vedere al amplorii si al duratei sale (in SUA a fost lansat in 1962), cat si pentru simplitatea sa.

Studiul "Perspectivele angajarii de forta de munca" a fost realizat pe baza de interviu, pe un esantion reprezentativ de 841 angajatori romani, care au raspuns la intrebarea - "Cum anticipati evolutia angajarilor totale, in locatia dumneavoastra, pe durata a trei luni, pana la sfarsitul lunii iunie 2008, in raport cu trimestrul actual ?". Wall-Street adauga ca studiul Manpower este realizat de o companie independenta din Anglia si aduna date de la peste 55.000 de angajatori publici si privati, din 32 de tari si teritorii. Romania a participat pentru prima data, in 2008, la acest studiu, alaturi de Polonia si Cehia.

„Romania se afla pe locul al doilea la nivel mondial privind estimarile pentru cresterea numarului de angajari in perioada aprilie-iunie 2008, la egalitate cu India si Peru, fiind depasita doar de Singapore, unde se anticipeaza o crestere de 60 la suta", a declarat directorul general Manpower Romania, Camelia Stanculescu. Potrivit Adevarul, in mod contrar, angajatorii din Spania si Italia raporteaza cele mai slabe previziuni de angajare pentru trimestrul urmator.

Pe de alta parte, optimismul angajatorilor din Irlanda si Spania cu privire la perspectivele de angajare a scazut in mod semnificativ fata de acum un an, iar previziunea din Spania este cea mai slaba din regiune si cea mai slaba raportata vreodata la aceasta tara de la realizarea acestui studiu. De remarcat faptul ca, fata de trimestrul doi din 2007, previziunile din Austria si Franta au crescut usor, in timp ce in Germania, previziunea a ramas stabila. Planurile de angajare ale celor intervievati din Marea Britanie sunt tot mai slabe comparativ cu cele de anul trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.