Costel Casuneanu de la PA&CO International si Dorinel Umbrarescu de la UMB Spedition, favoriti la contracte publice in regimul PSD, au fost in topul firmelor care fac afaceri cu statul si in 2007, relateaza Ziarul Financiar. Printre primele cinci firme ''abonate'' la banii statului se mai numara Romstrade Giurgiu, controlata de Nelu Iordache (Blue Air), Confort Timisoara, controlata de presedintele Camerei de Comert din Timisoara, Georgica Cornu, si Tel Drum Teleorman, controlata de Mugurel Sorin Gheorghies si Liviu Lucian Dobrescu.

In ultimele 14 luni, cei cinci jucatori au obtinut 1,34 miliarde de lei (aproximativ 400 de milioane de euro) in baza unor contracte de achizitii publice.

Realizarea topului a fost posibila pentru ca, de la inceputul anului, toate institutiile statului sunt obligate sa declare catre Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI) firmele cu care incheie contracte de achizitii. ASSI este si administratorul portalului e-licitatie.ro

Astfel, primele 500 de companii au incheiat contracte in 2007 si in primele doua luni din 2008 de circa 1,4 miliarde de euro. In plus, achizitiile publice facute de administratiile centrale si locale anul trecut au fost de circa 18 miliarde de euro, adica 15% din PIB sau circa jumatate din cheltuielile bugetare, care au fost anul trecut de 41 de miliarde euro.