Trei companii primesc sanctiuni in urma investigatiei derulate pe piata produselor si serviciilor pentru dializa din Romania. Consiliul concurentei amendeaza cu peste 1,5 milioane de euro societatile anchetate.

Autoritatea de concurenta "a constatat ca intre societatile Fresenius Medical Care Romania, Alsifcom Intermed si Opremi Medfarm s-a incheiat o intelegere de tip cartel, avand ca obiect participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatia organizata de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in anul 2003, in cadrul subprogramului national de nefrologie - dializa", precizeaza Ziarul Financiar.

Valoarea in lei noi a amenzilor se ridica la o suma totala de 5,94 milioane de lei (peste 1,5 milioane euro), cauza fiind participarea cu oferte trucate la o licitatie din anul 2003. Decizia vine la numai cateva zile dupa ce Consiliul a sanctionat cu o amenda de 22,6 milioane de euro o intelegere similara intre companii activand pe piata medicamentelor antidiabetice.

Consiliul Concurentei a constatat, in urma investigatiei, ca Ministerul Sanatatii Publice a incalcat dispozitiile legii, in calitate de autoritate a administratiei publice centrale in domeniul sanatatii publice, intrucat nu a organizat anual, in perioada 2004-2006, licitatii pentru realizarea Programului, inlaturand astfel posibilitatea de manifestare a concurentei pe piata produselor pentru dializa din Romania.

Ziua informeaza ca la inceputul lunii martie, Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare de 83,7 milioane lei (22,6 milioane euro) producatorul Eli Lilly si distribuitorii A&A Medical, Relad Pharma si Mediplus Exim, pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale pe piata medicamentelor antidiabetice.

In replica, Grupul Fresenius - lider mondial in produse si servicii de dializa - va contesta decizia Consiliului Concurentei. "Prin acest demers, compania va solicita in principal suspendarea executarii deciziei de sanctionare, precum si anularea acesteia, aspecte ce urmeaza a fi solutionate in fata Curtii de Apel Bucuresti", a declarat Alexandru Ciolan, director general Fresenius Medical Care Romania, citat de Romania Libera.

"Investigatiile in domeniile care privesc programe de sanatate au inceput in septembrie 2005, pe fondul crizei cu care se confrunta sistemul sanitar, fiind vorba de o autosesizare a Consiliului Concurentei", a precizat Simona Barbu, de la biroul de presa al Consiliului Concurentei.

Au fost facute trei investigatii: pe piata produselor si serviciilor pentru dializa, pe piata insulinei (s-au aplicat amenzi de peste 22 milioane euro) si a produselor oncologice (caz in care nu s-au constatat nereguli si dosarul s-a inchis). In prezent, investigatiile sunt considerate finalizate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.