UE a alocat Romaniei finantari nerambursabile in valoare de 2,5 miliarde euro pana in 2013. Aproximativ jumatate din aceasta suma, revine Ministerului pentru IMM-uri, care va folosi banii pentru cresterea competitivitatii firmelor mici si mijlocii.

Ministerul economiei si finantelor a dat startul programului de finantari nerambursabile pentru sustinerea competitivitatii economiei, adaugand contributia Guvernului la fondurile europene si impartind in cinci suma totala.

Romania va primi in urmatorii sase ani fonduri europene nerambursabile in valoare de 2,5 miliarde euro destinate sustinerii competitivitatii economiei sale, care vor finanta in special proiectele firmelor mici si mijlocii cu activitati in cinci domenii principale, scrie Romania Libera.

Suma totala care va fi investita in perioada 2007 - 2013 este de 3 miliarde euro, din care 2,5 miliarde euro reprezinta bani europeni alocati prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, pentru cresterea competitivitatii economice, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Potrivit Wall-Street, pentru primul trimestru din 2008, Ministerul aloca aproape 159 milioane euro, din totalul de 786 milioane euro disponibile ca finantare nerambursabila pentru intregul an.

"Obiectivul pentru 2008 este atragerea unor fonduri europene de 800 de milioane de euro pe proiect aprobate", a declarat astazi ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de Ziarul Financiar.

De aceste fonduri pot beneficia in special societatile mari, acordandu-se inclusiv pentru crearea de noi unitati de productie. Vor fi alese acele proiecte care vizeaza extinderi ale unita­tilor, diversificarea productiei, mo­der­nizari, achizitii de brevete, li­cente. De asemenea, si pentru consultanta si instruirea legate de aceste activitati pot fi activitati eligibile. Jurnalul National informeaza ca beneficiarii acestor bani pot fi institutiile de inva­ta­mant supe­rio­r si structuri ale acestora cum ar fi spitalele clinice si universitare, dar si intreprinderile inovative care au o vechime de maximum trei ani care implementeaza re­zultatele obtinute din activitati de cer­cetare.

Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) prevede alocarea unor fonduri de 1,079 miliarde de euro pentru cresterea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, 646 milioane de euro pentru cercetare si inovare, 470 milioane de euro pentru tehnologia informatiei pentru sectorul public si privat, 725 milioane de euro pentru eficienta energetica si 90 milioane de euro pentru asistenta ­tehnica.

Potrivit ministrului economiei si finantelor, un grad inalt de absorbtie va avea un impact pozitiv de cel putin 0,5% anual la nivelul agriculturii, ca si pentru cresterea Produsului Intern Brut. Totodata, o performanta buna de atragere a fondurilor va sustine reintoarcerea leului pe trendul de apreciere, inclusiv in acest an, cand autoritatile doresc un nivel de 3,5 lei/euro, la 31 decembrie.

«Fara intrari importante din fondurile europene, moneda va fi lipsita de unul dintre elementele pe care mizam pentru a reveni pe apreciere», a spus Vosganian. Adevarul estimeaza ca fondurile europene vor determina o crestere a competitivitatii interne, de care este direct legata reducerea deficitului de cont curent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.